Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Журито не успя за излъчи победител за идеен проект за паметник на Левски в Русе

Публикация 24 Oct, 2017 / akcent.bg

Трима участника продължават оспорваната битка до края на януари

Снимки: 1,2,3

  Журито, председателствано от акад. Светлин Русев, не успя да излъчи победител в конкурса за идеен проект за паметник на Левски в Русе.

   Нито един от представените проекти не можа да обедини членовете на 9-членното журито. Явно у всеки образът на Дякона присъства индивидуално, каза още акад. Русев.

 Тежко заседание на комисията, призна пред Акцент. БГ депутатът от Патриотите Искрен Веселинов. Прекратяване на процедурата и или да се даден шанс за участие на тези проекти бяха двете алтернативи. Само един глас даде възможност до края на януари да се предостави  време за подобрение на трите, които комисията одобри. И аз нямах личен фаворит, за съжаление. Очаквах наистина повече и по-добро представяне.

  Борбата за спечелване на конкурса продължават:

Авторски колектив с ръководител скулптор Георги Тончев и проектанти К. Тончев и Т. Тончев,

Авторски колектив със скулптор Альоша Кафеджийски и арх. Венелин Кафеджийски,

Авторски колектив арх. Емил Попов и скулптор Пеньо Добрев.

  Все още не е ясно какви ще бъдат условията към останалите в конкурса, но със сигурност ще трябва да доработват представените на този етап проекти.

  В избора на публиката на място в урната са били пуснати общо 374 валидни гласа. Тук  на първо място е проектът на авторския колектив Артефакт – скулптор Любомир Добрев и арх. Димо Александров.

  Паметникът  ще бъде поставен в Парка на възрожденците, като мястото е определено с решение на Общинския съвет. То се намира в северозападния участък на парка, в близост до бул. „Съединение“, между Пантеона и гроба на Стефан Караджа.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама