Събота, 30 Септември 2023

Пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали

Пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали
Публикация   08:58     07 Окт, 2017 /     akcent.bg   /     1009

Страната ни се нарежда на 93-то място в световна класация на 137 държави

   Непрекъснатите хвалби на управляващите, че подобряват пътищата в България, харчейки милиарди, засега не водят до реален резултат. Това става видно от поредната класация в ежегодния доклад на Световния икономически форум за качеството на инфраструктурата. В проучването за 2017 г. страната ни е поставена на 93-то място по качество на пътищата сред 137 изследвани държави. Непосредствено преди нас са страни като Танзания, Алжир, Черна Гора, Мали, Армения. С еднаква оценка като България са Виетнам и Уганда, а непосредствено след нас, с незначителна разлика, се нареждат Лаос, Уругвай, Аржентина, Етиопия.

  Първо място в класацията за най-качествени пътища заемат Обединените арабски емирства. В челото са още Сингапур, Швейцария, Холандия, Португалия. САЩ завършват първата десятка, а Германия е едва 15-а.

  Показателно е, че позицията на страната ни е в дъното на класацията по лоши шосета за поредна година, макар да има минимален напредък. През 2015 година например Световният икономически форум ни постави на 99-о място, но от 140 страни. Малка утеха сега е, че изпреварваме Сърбия (на 100-тна позиция), Босна и Херцеговина (109-а) или Румъния (120-а). Далеч пред нас са Гърция, класирана на 44-то място, и Турция - 30-а. Македония не е включена в изследването.

  Отчайващото състояние на пътищата у нас бе критикувано през миналата година и от Еврокомисията. Както в. "Сега" писа тогава, България влезе в Топ 5 на страните в Европейския съюз с най-лоши пътища. Страната ни бе класирана на четвърто място в класацията по лошо качество на автомобилните шосета. Преди нас по калпави пътища бе Румъния, следвана от Малта и Латвия, а на пето място бе Полша.

  В общата оценка за състоянието на инфраструктурата на Световния икономически форум България също заема място във втората половина на класацията - 76-о място. Изнeнaдвaщo добре ce пpeдcтaвямe пo кaчecтвo нa жeлeзoпътнaтa инфpacтpyктypa - 58-а позиция мeждy Typция и Bиeтнaм, мaлкo пpeди Бaнглaдeш (60-a пoзиция) и Eтиoпия (61-вa пoзиция). В оценката на пристанищната инфраструктура сме 68-и в cвeтa, а на въздушната - 73-ти.

   Доста негативна е и оценката за енергийната инфраструктура - също непрекъснато обявявана за приоритет от управляващите. По този показател България е на 78-о място - тoчнo пpeди Koлyмбия, Индия и Aлбaния.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha