Днес е : Понеделник, 24 Февруари 2020

Русе отбеляза 30 години от първата екодемонстрация за чист въздух

Публикация 28 Sep, 2017 / akcent.bg

 Снимка: Румен НИКОЛАЕВ  

С две шествия по улиците на града Русе отбеляза тази вечер 30 години от първата демонстрация за чист въздух, поставила началото на гражданското общество в България.

  Участниците, които се обединиха под мотото „Русе иска да диша“, заявиха категоричното си желание децата им да растат здрави, а институциите да си свършат работата. Инициатори са Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова - част от организаторките на "хлорните" протести в крайдунавския град през 1987 година.

  Първото шествие, което тръгна от църквата „Св.Троица“, включваше организаторите и участниците в първия протест през септември 1987 г. Преди това в храма бе отслужена заупокойна молитва в памет на онези, които вече не са между живите. Бяха показани и снимки от екопротестите на русенци срещу хлорните обгазявания от страна на румънския завод „Верахим“ в Гюргево.

   Второто шествие премина по главната улица на Русе, а в него участваха близо 200 души, предимно млади хора, някои от които демонстративно бяха сложили предпазни маски на устата си. С плакати и скандирания те изразиха своята гражданска позиция да се сложи край на неприятните миризми в Русе през последните няколко години. Хората настояват да се установят по категоричен начин замърсителите на въздуха и да се санкционират строго.

  Участниците в двете шествия обиколиха заедно Паметника на свободата, както е било преди 30 години, с призив „Искаме да дишаме“. Организаторите на първите екопротести изразиха категоричната си подкрепа за днешните протестиращи и правото на Русе да диша чист въздух

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама