Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Българо- румънски форум с общо становище за втори мост при Русе- Гюргево

Публикация 22 Aug, 2017 / akcent.bg

  Изграждането на мост3 между Русе и Гюргево, единствен възможен и правилен  вариант за поемане на южноевропейският пътен трафик. Това бе мотото на днешната среща, организирана от областния управител Галин Григоров. Тя събра участници на сравнително високо ниво от българска страна и представители на местната власт от Гюргево.

  Срещата е породена от все по-сериозният проблем с трафика през Дунав мост. Тя е първа от поредицата от срещи, които предстоят и целят обединяването на усилията за решаване на проблема за задръстванията, като генерално той може да бъде решен само с нов мост, заяви областният управител Галин Григоров.

  В тази връзка бе взето и решение да следващата среща да се проведе в началото на октомври, като в нея вземат участие министри и евродепутати.

   В момента съществуват два варианта за нов мост- от едната и от другата страна на съществуващия в момента. Местните власти са се обединили около този, при който мостът ще бъде изграден на 3 км. в посока Силистра, където ще започва и бъдещата магистрала Русе- В. Търново. Стойността му е около 290 млн. евро.

  Предстои да се търси европейско финансиране, водени са и разговори с потенциални китайски инвеститори.

  Ако досега Дунав мост е обслужвал линия към Истанбул, то сега натоварването е и към София, и към Гърция, каза Искрен Веселинов, който е и председател на Комисията за регионално развитие и русенски депутат. Затова е необходимо и ново транспортно трасе.

  Нику Мардале – директор на дирекция „Европейско развитие” в Гюргево потвърди, че трафикът е приоритет и за двете държави.

Депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев похвали инициативата на екипа на областна администрация, като подчерта, че мостът при Видин- Калафат не е оправдал очакванията  и трафикът при Русе постоянно нараства.  Според него е необходима подкрепа от страна на европейските депутати на България и на Румъния.

  Според Крум Зарков БСП нивото на представителност на срещата показва колко е важен проблемът. Както и че въпреки че е представител на опозицията, подкрепя инициативата. Според него 290 млн. евро не са малко, но не са и много пари, когато става въпрос за свързване на две европейски столици. Необходимо е темата да бъда поставена в центъра на обсъждане по време на Евро председателството на България и на последващото на Румъния.

  В своето изказване зам. кметът Димитър Наков припомни, че преди 3 години позицията и на двете държави е била различна от тази в момента. Приоритетни са били мостовете при Никопол- Турну Магуреле и при Силистра Кълъраш, без да се отчете огромния трафик при Русе- Гюргево.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама