Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Рязката промяна на времето - причина за мозъчни инциденти

Публикация 14 Aug, 2017 / akcent.bg

Особено чувствителни са не само хронично болните, но и децата под 4 години и възрастните

    Рязката промяна на времето и температурните амплитуди са една от причините за увеличеният броя на пациентите с главоболие или мозъчно-съдови инциденти. Изключително опасна е рязката смяна на температурата - при преминаване от помещение, в което работи климатик и външната среда и обратно, коментира д-р Искра Александрова, лекар в отделението по Нервни болести на УМБАЛ "Медика - Русе".

   Тя допълни, че особено чувствителни са не само хронично болните, но и децата под 4 години и възрастните. Именно затова е добре хората да избягват преохлаждане, големите температурни вариации и високата влажност.

   Топлото време и високите температури са изключително опасни за пациентите с хронични заболявания, особено за тези които приемат обезводняващи медикаменти, допълни доктор Александрова. Тя допълни, че състоянието на пациентите може да се усложни в случай, че те не приемат достатъчно течности през летните жеги. Това може да доведе не само до обезводняване, но и до повишаване на опасността за образуване на кръвни съсиреци и съответно до съдови инциденти. Често хората утоляват жаждата си в жегата с алкохол, но това е опасно, тъй като алкохолът има свойството допълнително да обезводнява. Възрастните хора над 60 години, особено тези с хронични заболявания или когнитивен дефицит, трябва да бъдат проверявани поне два пъти дневно за признаци на обезводняване.

Най-честите признаци на прегряване и обезводняване са главоболие, замайване, умора, гадене и болезнени мускулни спазми. При първи признаци на прегряване е  препоръчително да се потърси незабавно лекарска помощ, за да може да се реагира адекватно и навреме, коментира още д-р Александрова. Тя допълва, че няма точни фактори, които да влияят върху развитието на съдовите заболявания като инсулти и инфаркти. Има обече рискови фактори, които все пак може да се сведат на минимум. Сред тях са спирането на цигарите, стриктният контрол на диабета и високото артериално налягане и стремеж към поддържане на нормално тегло. Добре е хората да имат повече движение, а тези които имат желание и да тренират. Не на последно място е здравословното хранене. Според специалистите, консумацията на сурови ядки и риба съдържащи Омега 3 мастни киселини има протективен ефект за съдовете. Препоръчително е  в дневното ни меню да бъдат включени  няколко порции с плодове и зеленчуци.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама