Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Дунарит заплашен да остане отново без лиценз

Публикация 07 Aug, 2017 / akcent.bg

Близо 1300 д0уши ще загубят работа само в Русе, заплахата е и за други заводи от ВПК, обяви Румен Петков

 

   Започната е процедура за отнемане на лиценза на Дунарит за втори път в разстояние на две година и половина. Това съобщи днес на нарочна пресконференция областният лидер на АБВ Венцислав Великов, на която присъстваха и зам. председателя на партията Румен Петков, както и Донка Димитрова- зам. областен председател.

   Процедурата е задействана още в петък, само ден по- рано е повдигнато обвинение на член на борда на Дунарит. Всъщност това е и формалната причина за решението за отнемане на трите лиценза- за производство, за търговия и за транспорт на специална продукция.

   Великов припомни, че в Дунарит работят близо 1300 преки заети в производството, като фирмата плаща и едни от най-високите трудови възнаграждения в региона. Печалбата за 2016 година е п29 млн. лева…

Необяснимо е защо всичко това се случва точно сега и точно по този начин, каза Великов. Според него, като юрист,  обвинението на член на борда на фирмата не би следвало да бъде свързано с процедура по отнемане на лиценза. Великов изрази съмнение, че всичко това се прави, когато съдебната система е във ваканция, липсва парламентарен контрол, а и главният прокурор е в отпуск.

  На същото основание е задействана и същата процедура в други заводи на Дунарит, и на военно промишленият комплекс. В историята ще остане този акт по скоростно задействане от страна на Специализираната прокуратура, която за по-малко от 24 часа успява да ангажира законово МВР и известието да бъде връчено на изп. директор Кръстю Кръстев, каза още Великов.

 Не е за омаловажаване и фактът, до края на годината Дунарит има да изпълнява поръчки на база преки договори за 35 млн. долара и още за 25- чрез Кинтекс.

   От 25 юли досега се мъти тази история в междуведомствената комисия, каза Румен Петков, като подчерта, че със сигурност тази експедитивност ще остане в историята. Бившият МВР шеф изрази становище, че ако това се допусне, ще бъде съсипан КИНТЕКС, което пък от своя страна ще значи България да е аут от световните оръжейни пазари за дълго, отново. Най-вече с Индия и с Алжир, където има сключени сделки за 150-180 млн. долара годишно.

 Петков призова главният прокурор да погледне действията на специализираната прокуратура, като се присъедини съм вече изразените съмнения защо всичко това се случва точно сега. Нормално ли е нито една политическа сила, различна от АБВ да не вземе становище по този въпрос, пита Петков, като изказа убеждение, че депутатите от региона са запознати с това решение, но явно предпочитат да допуснат 1300 души да останат на улицата.

  Ако Бойко Борисов не вземе правилната страна и не смени икономическият министър и този на МВР, значи и той е в играта, категоричен бе Петков.

Вече тече 7 или 14- дневен срок за обжалване на решението на междуведомствената комисия, в който изп. директор Кръстев ще може да изрази становище.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама