Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Европа яде полски ябълки и италиански зеленчуци

Публикация 31 Jul, 2017 / akcent.bg

Над 2,8 млн. ха в Европейския съюз (ЕС) са площите, отделени от фермерите за производство на плодове

   Кои държави хранят населението на Европейския съюз с плодове и зеленчуци? На този въпрос отговаря ново изследване на Евростат. Оказва се, че Полша е №1 при ябълките и морковите, Италия и лидер при прасковите и доматите, Испания е начело при краставиците и ягодите. Това са и трите държави членки, които почти неизменно са в челната тройка в производството на различните плодове и зеленчуци. България не е сред най-добрите по нито една позиция.

  Ябълките са най-разпространеният плод в общността - поне като количество на продукцията, сочи евростатистиката. През 2016 г. са събрани 12,5 млн. тона, което прави по 25 кг ябълки на всеки гражданин на ЕС. А доматите са най-популярният зеленчук - в Евросъюза се произвеждат общо 18,5 млн. тона, или по 36 кг на човек от населението.

  Една от всеки 4 ябълки в Евросъюза идва от Полша. Страната държи и почти една трета от производството на череши. Испания, Италия и Гърция заедно дават над 90% от цялата продукция на праскови в общността.

  Италия е водещ производител на зеленчуци, като с 420 хил. хектара тя държи почти една пета от всички площи за този сектор в ЕС. По отношение на площите, заети с плодове, водеща е Испания с 942 хил. ха, или една трета от всички площи за отглеждане на плодове в блока, показват данните на Евростат.

    Над 2,8 млн. ха в Европейския съюз (ЕС) са площите, отделени от фермерите за производство на плодове. Още 2,1 млн. ха са за производство на зеленчуци, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

  По отношение на площите водещ производител на плодове в ЕС е Испания с 942 хил. ха или една трета от всички площи за отглеждане на плодове в блока.

   Доматите са най-популярният зеленчук с 18,5 млн. т или 36 кг на човек от населението на блока.

   Полша е и водещ производител на череши в ЕС с почти 30% дял, следвана от Испания с 11,9%, Италия с 11,2%, Унгария с 9,9%, Румъния с 8,2% и Гърция със 7,9%.

Испания, Италия и Гърция са водещите производители на праскови в ЕС, като продукцията им съставлява над 90% от общото за общността.

Испания е водещ производител на ягоди, като почти една трета от общата продукция в блока се пада на нея, следвана от Полша със 17,4% и Германия с 12%.

Италия, Испания и Португалия са лидерите в производството на домати в ЕС. Италия и Испания съставляват две трети от общата продукция на домати.

Испания, Полша и Холандия съставляват две трети от производството на краставици в ЕС, сочат още данните.

Производството на моркови не е толкова концентрирано. Топ производителите са Полша с 14,7%, Великобритания с 12,9%, Германия с 11,5%, Холандия с 10,7%, Франция с 10,4% и Италия с 9,5%.

Водещи производители на тиквички са Испания и Италия със съответно над 38% дял и над 36% дял от общото производство.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама