Днес е : Сряда, 12 Август 2020

Държавата нехае с години за уред , с който да установи вредните замърсявания на въздуха от Монтюпе

Публикация 28 Jul, 2017 / Румен НИКОЛАЕВ

Едва сега се предявява изискване операторът да инсталира собствена система за мониторинг, каквото е изискването в белите държави

  РИОСВ и екоминистерството не разполагат с калиброван уред, който може да отчете наличието на диметилетиламин във въздуха при извършване на многократните проверки на „Монтюпе”. Това не отрече новият изпълнителен директор на РИОСВ Русе Любомир Атанасов  в Русе на пресконференция днес. Той пое ангажимент да отнесе въпросът докога държавата сама ще се поставя в позиция, в която констатираните замърсявания да не могат да издържат пред съда.

  Поетият ангажимент от страна на оператора за инвестиции в екосъоръжения се очаква да реши и законодателен пропуск- няма определени норми на допустими емисии на отровния елемент. Това щяло да се отстрани с изискванията, които екоинспекцията ще предяви към Монтюпе.

  Все още няма конкретика по ангажиментите, които заводът ще поеме за подобряване на въздуха в атмосферата.

   Ще бъдат монтирани повече от 10 адиабатни охладителя, които трябва да понижат температурата и да подобрят работната среда. Това предполага и по-малко отваряния на работните помещения, обясни Атанасов. Така се очаква и през септември да няма познатите миризми и съпътстващите ги протести.

  РИОСВ са постановили и да не се отварят 4 от общо 6-те транспортни портала в 3-то хале със същата цел- нерегламентирано изпускане на непречистен работен въздух.

  Не е ясно и защо вече толкова години е допуснато Монтюпе да няма собствена система за мониторинг на въздуха, каквато е практиката в белите държави, а една сега това е поставено като изискване.

  В производството на френския завод се ползват „сърца”, които се правят в машини от пясък, който се смесва с фенолформалдехидна смола и се добавя диметилетиламин, заяви пред административния със в Русе  проф. Драгомир Янков – директор на Института по инженерна химия.

   Атанасов заяви, че приоритет на екоинспекцията са заложените планови проверки, но реагирането на жалби и сигнали леко е забавила изпълнението на графика за полугодието.

   Проверки се извършват и на територията на Дунавска индустриална зона ТЕГРА, като при последния сигнал за миризми е установено само технологични пропуски по транспортирането на рапица. Проблемни са млекопреработванетите в Силистренско.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама