Днес е : Вторник, 11 Август 2020

Скъпо месо, евтини колбаси

Публикация 10 Jul, 2017 / akcent.bg

Докато цените на свинското растат с над 5% за година, на саламите падат При пилешкото е обратното – то поевтинява, а кренвиршите от него поскъпват

  Цените на свинското месо у нас растат, а в същото време тези на колбасите, за които то трябва да е основна суровина, падат. Това показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Според тях от средата на март цената на едро на свинското месо върви нагоре и в края на юни е отчетено поскъпване от 15,5%. На годишна база пък (спрямо юни 2016 г.) повишението е с 5,3%. В същото време цената на малотрайните колбаси намалява с 6,8% за година и с над 2% на месечна база. Понижение има и при кренвиршите – с 3,6%, и при тайния салам – с 5,4% на годишна база. Разминаването в цените не може да се оправдае с внос на месо, защото данните на комисията показват, че в същия период се наблюдава и покачване с 44% на цените на месото и на международния пазар.

  Обратна е и ситуацията с пилешкото месо, което поевтинява на едро през юни спрямо същия месец на миналата година, но цената на пилешките кренвирши се покачва. Най-голямо е намалението при пилешките бутчета – с 11,3% и гърдите – с 10,7% за година. Цената на пилешките кренвирши обаче расте с 2,8% за същия период.

  Данните на комисията показват още, че ядем по-скъпи сирене, кашкавал и масло. Най-драстично е покачването при маслото, чиято цена на едро през юни е била най-висока от 2012 г. насам. Тогава пакетчето от 125 гр. е струвало на едро 1,10 лв. при 1,62 лв. сега. Само за последната година (спрямо юни 2016 г.) цената му се е покачила с близо 31%. Най-скъпо от пет години насам се продава и кравето сирене. Килограм на едро през юни се е продавал по 5,73 лв. при 4,75 лв. през същия месец на 2012 г. Спрямо година по-рано поскъпването е с почти 6%. Толкова за месец се е увеличила и цената на кашкавала, като сега на борсите той се продава по 10 лв. за кг при 9,62 лв. за кг през 2015 г.

  Анализът показва още, че плащаме повече и за кисело мляко. Цената на едро е с 6% над нивото от същия месец на миналата година. В същото време прясното мляко се задържа около цената от предходната година.

  От началото на есента на 2016 г. се наблюдава известна възходяща тенденция при движението на цената на млечните произведения. При кравето сирене и при маслото тази тенденция се запазва и през първите месеци на настоящата година, коментират експертите на комисията. Те отчитат, че индексът на тази група стоки е най-висок в началото на 2014 г. Рязък скок на стойностите беше наблюдаван през лятото на 2007 г. и през 2010 г.

  Според експертите един от факторите, който силно влияе върху цените на стоките в нашата страна, е конюнктурата на международните пазари.

  По данни на Организация за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) индексът на млечните продукти на международните цени през юни стъпва на ниво от 209 пункта, което е с 15,9 пункта (8,3%) по-високо от нивото през май. По този начин индексът се доближава до максималното ниво за последните три години, макар и да е все още с 24% по-ниско от рекордните стойности от февруари 2014 г. Регистриран е ръст на всички млечни продукти, които влизат в състава на индекса – сухо мляко (обезмаслено и пълномаслено), сирене и масло.

  Освен млечните продукти и цената на захарта е най-висока за последните четири години, показват данните на ДКСБТ. През юни 2014 г. килограм на едро се е продавал по 1,35 лв. при 1,59 лв. миналия месец.

С над 20% е поскъпнал и фасулът, като през юни цената му на едро е била 3,49 лв. за кг, при 2,89 лв. за кг година по-рано.

В началото на летния сезон при цените на повечето риби има намаление на месечна база, като само при скумрията и сафрида има поскъпване съответно с 1,6% и 5%. Спрямо юни миналата година обаче копърката и сафридът се продават с 5-6 на сто по-скъпо, а рибата хоки – с 4 на сто.

  Кирил Вътев, Асоциация на месопреработвателите пред „Труд“:
Задържаме цените за сметка на производителя

  “Колбасите не поевтиняват, задържа се цената им за сметка на производителя”. Така Кирил Вътев, член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите коментира пред “Труд” парадоксът с цените на свинското месо и тези на колбасите. По думите му в момента се изчаква търговската мрежа и особено големите вериги да приемат новите цени, които влизат в сила след месец и половина. При положение, че суровината е поскъпнала осезаемо, няма как продуктът да поевтинява, категоричен беше Кирил Вътев.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама