Днес е : Понеделник, 1 Март 2021

Марш на науката в 600 града по света

Публикация 22 Apr, 2017 / akcent.bg

  Първият по рода си Марш на науката ще се проведе в Деня на земята днес в повече от 600 града по цял свят. С него учените и техните поддръжници по цял свят целят да се опълчат срещу опитите да се дискредитира научния консенсус и да се ограничат изследванията в сферата на науката. Акт, който мнозина виждат като целеустремена политическа атака срещу фактите и доказателствата, подронваща интегритета на науката.

   Организаторите на събитието, инициирано от Вашингтон подчертават, че шествието е непартийно и не е насочено срещу американския президент Доналд Тръмп или друг конкретен политик или партия, но въпреки това с него „желаят да призоват за аргументирани с научни факти политически действия и решения в интерес на обществото и по-голямо финансиране”.

  Освен недоволството, обаче отговорните за провеждането на събитието във Вашингтон искат да отпразнуват и припомнят ролята на "науката като стълб на човешката свобода и просперитет". "Ние излизаме на поход, за да призовем да се върне полагащата се роля на научната "увереност" в обществените дебати", подчертават още организаторите на своя сайт.

   Стотици "сателитни" шествия са планирани в страни като Австралия, Бразилия, Канада, много страни в Европа, Япония, Мексико, Непал, Нигерия и Южна Корея. България също ще стане част от глобалната инициатива.

   Шествието у нас ще се проведе от Софийския университет до Президентството днес, 22 април с начало 17.30 ч. /БГНЕС

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама