Днес е : Сряда, 18 Май 2022

На крачка от трагедия: Конструкция от `Витиня` се срути върху автобус

Публикация 14 Apr, 2017 / akcent.bg

За щастие няма пострадали пътниците на "Юнион Ивкони"

  Част от конструкцията на тунел "Витиня" – осветителните тела са се срутили върху автобус, съобщава "Фокус".

  "За щастие няма пострадали пътници. Нанесени са единствено материални щети по транспортното средство. Своевременно сме осигурили резервен автобус, който превози пътниците", каза собственикът на транспортната фирма, собственост на автобуса Георги Атанасов.

  "Автобусът е преместен, но на място се извършват огледи от полицията", добави той. Атанасов уточни, че все още не може да каже дали транспортната фирма ще предяви претенции за нанесените щети. "Към момента не мога да кажа, в момента текат огледи. След като приберем автобуса в базата ни ще установим точно щетите".

  "Проблемът е, че за пореден път се срутва част от конструкцията. Късмет е, че няма пострадали", допълни той.

  На 5 февруари 2017 г. жена загина на място при тежък пътен инцидент на автомагистрала "Хемус", предизвикан от паднал елемент в тунел "Ечемишка" в тръбата в посока София. Елементът падна върху движещ се в тунела автомобил. Шофьорът на автомобила, в който се вози и починалата жена, пострада тежко.

  От Агенция "Пътна инфраструктура" обясниха, че падналата осветителна греда е в неремонтираната тръба в тунел "Ечемишка", което е довело до пътния инцидент в съоръжението.

  От АПИ уточниха, че първоначалните оценки сочат, че причина за тежкия инцидент е корозия на носещата метална конструкция на осветителната система.

  На 7 февруари бе разпоредена със заповед да бъдат сформирани експертни групи, които да направят извънредни огледи на всички тунели и съоръжения в страната. 28 са тунелите по републиканската пътна мрежа. Те са на територията на областите София, Враца, Велико Търново, Благоевград, Кюстендил, Пловдив и Смолян
На 8 февруари последваха уволнения.

  Служебният премиер Огнян Герджиков освободи от длъжност изпълнителния директор на държавната компания "Автомагистрали" ЕАД Парашкев Кръстев, директора на Областно пътно управление в София и началника на районна пътна служба "Хемус", а също така понижи шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов, който вече е само член на Управителния съвет на АПИ.

  Единственият, който сам подаде оставка, бе директорът на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ Георги Златев.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама