Днес е : Вторник, 7 Юли 2020

Румен Христов и Даниела Везиева разкриха икономическата програма на РБ

Публикация 16 Mar, 2017 / akcent.bg

Владимир Каролев за „Икономическо развитие и данъчна политика“ на бизнес форум в Русе

Водачът на листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас Народен“ в Русе  Румен Христов  и следващата го в листата Даниела Везиева организираха  Кръгла маса на тема: „Икономическо развитие и данъчна политика“. Бизнес форумът  се проведе  в „Синия салон“ на хотел „Дунав плаза“, в Русе.

   Основен лектор на събитието ще бъде водещият икономист и финансов експерт Владимир Каролев.

Те представиха икономическата програма на Реформаторите. Ние сме против увеличаване на преките и косвени данъци, заяви Румен Христов. ДДС ще бъде намалено с 2 процента, на при събрани очаквани приходи в държавната хазна, като ефектът ще се почувства през 2019 година.

   Реформаторите ще работят за облекчаване на бизнеса от административната тежест, като специално за т.н. „данъчен уикенд” ще се предложи съотношението от 50:50 да се промени на 70:30.

   Несправедливо е и първите три дни от болничните да се заплащат от бизнеса, след като работещите се осигуряват, и то от същия този бизнес, каза още Христов.

Липсата на добра пътна инфраструктура, ужасното състояние на ж.п. инфраструктурата са част от многото доказателства, че Русе и региона като част от Северна България са на трета скорост, много по-различна от тази в София и Южна България. За това говори съотношението по направените инвестиции, които са 6:1 в полза на Южна България, а ако се извади Варна, то тогава се получава 10:1.

  Христов призна, че пътят Русе- В. Търново не е възможно да стане факт през следващите 4 години, както обещават останалите политически сили.

Икономистът Владимир Каролев представи своите наблюдения на базата на Програмата на Реформаторите под надслов „Разум, Родолюбие, Развитие- а не … никой не може да ви даде, каквото ние ви обещаваме.

   Предлагат се реалистични мерки за намаляване на дълга, нови работни места и намаляване на безработицата. Отново е заложено вдигане на минималния праг на ДДС за фирмите от 50 000 на 200 000 лева, което ще намали техните разходи, обяви Каролев.

  Милиард лева по-малко приходи в хазната за 4 години, ако ДДС се намали с 2 на сто. Тези пари обаче ще останат у хората и при предприемачите.

   За да има нормални условия за бизнес, то съдебната реформа трябва да е прагматична и полезна, като от особена важност е президентът да има право на вечно вето при избора на главен прокурор.

    Каролев се спря и на предизборните обещания на системните партии. Той определи като нереалистични минималната заплата от 650 лева и средна от 1500 лева, обещани от ГЕРБ. Партията на Борисов нема предложение за намаление на данъците, напротив, увеличава ги чрез увеличение на осигуровките. А още по-неизпълними са проекти като тунел под Шипка и завършване на магистрала Тракия, включително и на пътя Русе- В. Търново.

При БСП Държавен фонд индустрия с 500 млн. лева ще обслужва техни фирми, смята икономистът. Той критикува и идеята за премахване на плоския данък, макар и засега това да касае само определени доходи.

Най- много популизъм, на 100 процента, Каролев открива при Воля- та на Марешки. Намаляването на цени на какво ли не е само обещание до изборите.

Патриотите бяха критикувани също, но най-вече за „рутенето на американски военни бази”.

Изчерпателно и задълбочено говори и бившият зам. министър на икономиката Даниела Везиева, която е втора в листата на Реформаторите.

При един следващ мандат ще се разшири Индустриалния парк върху територията на бившето военно поделение на Сръбчето. Русе успешно развива мека промишленост, IT сектора и машиностроене, но няма визия как иска да изглежда през следващите 4 години. Това важи и за много други градове.

 Везиева се спря също върху административната тежест, като подчерта, че за близо двете години в министерството тази тежест е намалена с 296 млн. лева. За решаване остава и т.н. мълчаливо съгласие.

 Електронният начин за подаване на проекти прави достъпът до финансиране по лесен, каза още Везиева.

  От подадени 46 проекта  по Програма за иновации за Русе 45 са получили финансиране 47,3 млн. лева, като финансовата помощ е 28 млн. лева.

В заключение Румен Христов обяви, че Реформаторите предвиждат 4,5 на сто от БВП за образование, тъй като то вече изпитва крещяща нужда от по-високо качество и добре платени учители. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама