Вторник, 3 Октомври 2023

Русенската корабостроителница дадена на ямболска фирма за 2000 лева на месец

Русенската корабостроителница дадена на ямболска фирма за 2000 лева на месец
Публикация   18:24     14 Март, 2017 /     akcent.bg   /     1013

Дружеството прибирало приходите, без да обслужва дълговете

   Продължава скандалът около запечатаната от частен съдебен изпълнител Русенска корабостроителница, в която от три месеца не са плащани заплати. Оказва се, че през месец май 2016 година тя е била отдадена под наем на фирма със същото име, но със седалище в град Ямбол за 2000 лева на месец и към нея се препращат приходите на завода.

   Според синдика, назначен от КТБ, това представлява схема, която заобикаля закона и източва и малкото приходи на предприятието. В същото време днес ръководството на Русенската корабостроителница разпространи писмо до медиите, в което търси подкрепа от обществеността и държавата и настоява банката да остави завода да работи.

   Повече от две седмици катинарите висят върху вратите на Русенската корабостроителница, а на помощ вече са повикани синдикатите, областният управител на Русе и Съветът за тристранно сътрудничество, който ще заседава след два дни. В същото време обаче в писмо до медиите изпълнителният директор Митко Димитров за пореден път обвини банката-кредитор, че със запечатването на предприятието му отнема и малкия шанс да се изправи на крака и обрича работниците му на мизерия.

   „Аз мисля, че е нормално от КТБ да кажат: не е нужно да затварят предприятието, не е нужно да запорират сметките, а да кажат: да се направи един план, и да кажат като се изкарат 1000 лева – 500 лева за КТБ, другите за оборотни и т.н.“, заяви Митко Димитров, изпълнителен директор на „Русенска корабостроителница Запад“ – Русе.

  Оказва се обаче, че фирмата не е с вързани ръце. Договорът на наем между двете корабостроителници – русенската и ямболската – е от месец май 2016 година и позволява на ръководството да оперира с оборотни средства.

  „Схемата е много проста и елементарна, цялото предприятие Русенска корабостроителница е отдадено на Русенска корабостроителница АД град Ямбол за 2000 лева на месец и само за да разберете нищожността на тази цена, която е 48 хиляди лева на година, ще Ви кажа, че данъкът „сгради“ и таксата „смет“ на година са в размер на 97 хиляди лева“, обясни Росен Милошев, временен синдик от КТБ.

  Целият договор с Русенската корабостроителница в град Ямбол е направен, за да заобикаля закона и да не плащат никакви задължения – нито публични задължения за осигуровки, нито ДДС, нито ток, нито вода, а тези неща се трупат на Русенска корабостроителница в Русе.

  По тази схема, по която те го правят, едно дружество прибира приходите, а разходите остават за друго дружество и за неговите кредитори.

  Русенската корабостроителница Запад АД, тази в град Русе, в момента има 70 милиона лева задължения, но те нарастват с около 100 хиляди лева на месец, докато тя е запечатана и не работи. А в същото време трети месец нейните 102 работници очакват заплатите си и надежда за спасение.

  Източник: ТрудКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha