Днес е : Събота, 8 Август 2020

Валентин Златев: България е на челно място в Европа по сив сектор на горива

Публикация 10 Mar, 2017 / akcent.bg

Предлагат да бъде създаден обществен борд за горивата Всеки втори литър от внос влиза в страната без платени данъци

  Сивият сектор на горива у нас е около 30% и това ни поставя на челно място в Европа, заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), на първата национална годишна конференция на асоциацията.

  По думите му всеки втори литър гориво от внос влиза в страната без платени данъци. “При четири рафинерии в страната само “Лукойл” внася нефт. Интересното е какво правят другите три”, заяви още Златев.

  “Проблемите са много – контрабанда на горива, избягване на данъчно облагане и ДДС схеми, продажби на некачествено гориво с неясен произход. В държава като нашата подобни практики намират благодатна почва”, допълни той.

  Златев предложи да бъде създаден обществен борд за горивата, в който публично и прозрачно да бъдат обсъдени всички проблеми в сектора, включително и различните данни на институциите.

  Той заяви, че по данни на БПГА само за миналата година в България са влезли 54 танкера с нефт и не е сигурно дали са преминали през Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) на Агенция “Митници”.

  “Вчера имахме дискусия с представители на национални асоциации на петролния бранш от Централна и Източна Европа, на която обсъждахме общи проблеми, както и новите тенденции, касаещи нашия бизнес”, добави Златев.

   По време на конференцията се видя, че различните институции боравят с различни данни, когато правят оценки за пазара. От БПГА например изчисляват потреблението на горивата на базата на регистрираните в Националния статистически институт (НСИ) превозни средства – малко над 4,2 млн., докато в НАП използват данните за превозните средства с платена “Гражданска отговорност”.

  “Да седнем на една маса, да извадим цифрите и да решаваме една и съща задача”, призова директорът на НАП Бойко Атанасов. Той допълни, че всеки може да обяви някаква цифра за сивия сектор и да я обоснове с различни данни и методи за изчисление.

  В БПГА смятат още, че са необходими и специализирани образователни кампании за обществото до какво води контрабандата на горива в страната.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама