Днес е : Вторник, 25 Февруари 2020

БОРКОР се сети и за робството

Публикация 27 Feb, 2017 / akcent.bg

Антикорупционният център предлага абсурдни идеи в опита си да симулира дейност

  Центърът за превенция на корупцията - БОРКОР, който вече 6 години успява да оцелее, въпреки че не е известно каква е ползата от него, се сети и за робството. В доклад за превенция на корупцията, свързана с миграционната криза, се предлага "иницииране на обществен дебат във връзка с инкриминиране на робството".

  Въпросният доклад всъщност е посветен на кризата с бежанците и "открива топлата вода" за проблеми, огласявани от медиите години наред. Реално всички изводи и факти в него обобщават вестникарски статии или са цитати от книги. В случая с робството е цитирана книгата на конституционния съдия и бивш главен прокурор Борис Велчев "Робството и българското наказателно право", издадена през 2016 г.

  "Без да ангажираме позиция по въпроса - следва ли да се инкриминират различните проявни форми на робството, намираме за уместно инициирането на обществена дискусия по този въпрос с широкото участие на институциите и структурите на гражданското общество", прелива от пусто в празно БОРКОР. В последните два-три месеца центърът усилено си изгражда имидж на много работеща институция. Причината очевидно е, че при всяка смяна на властта изниква въпросът какво точно работи.

В доклада не става и дума за гигантската корупция в МВР, благодарение на която през страната бяха прекарани десетки хиляди мигранти. Затова пък решенията, които се предлагат, обикновено са свързани със създаване на междуведомствени групи.

От есента администрацията му видя златна мина в темата за бежанците и затова непрекъснато се организират дискусии с външни експерти, на които вероятно се плащат хонорари с парите на данъкоплатците. На последната дискусия, състояла се тази зима, въпросните експерти са давали екзотични идеи, се вижда от изказванията им, които са цитирани на страницата на БОРКОР. Въпреки че това не зависи от България, е препоръчвано "ЕС да формира собствена миграционна политика", както и "изработване на план "Маршал" за Африка".

"Пред перспективата доходите, които вече организираната престъпност генерира само в България, да не говорим за международната организирана престъпност, има вече хора, които са готови да купят самолети с които да придвижват мигранти от едната граница до другата", разказва един от участниците в дискусията.

    ЛОБИ

  "Събрахме специалисти, които да идентифицират рисковете от терор и опасността от радикализация на бежанците и да предложат мерки за неутрализиране", твърди ръководството на БОРКОР. То не пропуска нито едно публично събитие, за да си създава лоби сред бизнеса и останалите власти.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама