Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Предизборната кампания вече е в ход. До 24 март 9 партии и 9 коалиции регистрираха листи във всички избирателни райони

Публикация 24 Feb, 2017 / akcent.bg

До 24 март 9 партии и 9 коалиции регистрираха листи във всички избирателни райони

  От днес - 24 февруари, до полунощ на 24 март страната е в официална предизборна кампания за предсрочния парламентарен вот на 26 март. За този период на активна политическа пропаганда е нарушение разпространението на социологически данни без да се посочи кой е платил изследването, с какви средства и по чия поръчка. Уронването на преснижа и доброто име на опонентите в кампанията също е нарушение на закона, но едва ли тази "забрана" ще бъде спазвана стриктно. 

  Агитацията на повечето формации обаче ще стартира официално през уикенда - с няколко изключения.

  ГЕРБ във Велико Търново, където водач на листата е зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, откриват кампанията от първия ден. С първи жест към избирателите - от партията са изкупили билетите за театралната постановка "Свекърва" на Антон Страшимиров, за да осигурят безплатен театър на любителите на сценичното изкуство в града. Иначе националната кампания под мотото "Реалните решения за България" започва в София.

  "Нова република" стартира агитацията си за изборите от Пловдив в събота, съобщиха от дясното обединение.

  Коалицията "АБВ-Движение 21" тръгва на избори със събитие в София днес. Останалите формации още не са съобщили официално плановете си и ще правят ли откриване на кампанията.

  Във вота на 26 март с кандидатски листи участват общо 9 партии, 9 коалиции и 11 инициативни комитети за независими кандидат-депутати в няколко избирателни района. Още две партии са регистрирали листи, но само в няколко избирателни района, съобщиха вчера от ЦИК.

  В бюлетината за изборите има 21 партии и коалиции, но "Презареди България" на Николай Бареков оспорва в съда жребия за номерата. Причината е, че формацията му обяви, че няма да регистрира листи, но въпреки това е поставена под №15 в изборните книжа.

 

Общо 4732 са регистрираните от партиите и коалициите кандидати за депутати във всичките 31 избирателни района. Най-дългата кандидатска листа е за 24-ти многомандатен избирателен район в София, който ще излъчи 16 народни представители н бъдещото Народно събрание.
 
  Възможни са промени в броя на кандидатите за депутати, ако постъпи заявление за заличаване на регистрация или се окаже, че някой от записаните за участие не отговарят на критериите за кандидати в закона. Право да бъдат избирани имат български граждани, навършили 21 години към датата на вота, които не са поставени под запрещение, не са осъждани и имат избирателни права. 
 
  До момента 21 516 са подадените заявления за гласуване от български граждани в чужбина, а срокът за подаването им изтича на 28 февруари. На 4 март изтича срокът, в който ЦИК ще определи местата, в които ще бъдат разкрити секции за гласуване извън страната. 
 
  Днес ще ставе ясно и дали единствената фирма, подала оферта за обшествената поръчка за машинно гласуване - "Лирекс БГ", отговаря на изискванията.

 

Коментари

Реклама

Реклама