Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Универсален боец /чиновник/

Публикация 09 Feb, 2017 / Румен НИКОЛАЕВ

Или как областният управител, ученият и проектант се оказа незаменимият администратор, политик, засега

  Една поговорка гласи: Този, който нищо не прави, не греши. Този, който работи много, допуска грешки. Този, който не греши, го издигат.

  Имайки предвид персоната на един чиновник в Русе, тя може да се допълни- бива харесват от различни, взаимно изключващите партии.

  Министър- председателят освободи половината областни управители вчера. Губернаторът на Велико Търново въстана и изрази публично несъгласието си с това решение. С основание или не, след като има „смяна на караула, а областните управители са политически назначения”, човекът предвид работата си смята, че ще е подменен несправедливо. Може би това е така, защото В. Търново е град, напоен с история и населен с хора, които имат национално самосъзнание и достойнство….

  За разлика от него оставените областни управители по начина, който ги оставят, будят притеснения за гражданите- избиратели в две посоки. Или че не са били достатъчно партийно обвързани, или че са се кланяли на повече от една църква…. Или че са еднакво удобни предвид нищо правенето си по време на престоя си във властта и администрацията.

  Подобно съмнение за русенския валия няма как да се роди /валия, защото е откритие по времето на Емел Етем/ не може да има. Ако трябва да се прави СВ, но в него ще бъде отбелязано:

  Трудолюбив, работи на две и повече работни места.

  Един активен проектант- не е ясно до колко е поставил акцент на работата си като областен управител, която основно се свежда до това да „присъства” на разни събития и подарява цветя на столетници, но при всички случаи цялата администрация проектира, като единственото притеснение от негова страна за евентуална смяна, е че няма да успее да финализира този труд и … съответно, да се осребри.

  Със сигурност областният управител е удобен най-вече за централно управление и подчинение, имайки предвид и неговото назначение. Затова вероятно и приоритет в неговата ограничена работа и отговорност позволява слугинаж на интереси, различни от тези на гражданите на Русе.

  Все по- редките в последно време в публичното пространство се отдават на раздвояването на личността и ангажиментите, свързани с преподавателска дейност, за което щедро се отблагодарява.

  Всичко това и перфектно, ако този перфектен чиновник отново не иска да се строи в редиците на партията, която го е назначила, а оставянето му на поста в този момент не говори за вярна служба и неясно как избирателя ще го припознае като лице на определена политическа сила.

  Още повече, че избирателят категорично заяви, че иска нови лица, а не хора с раздвоение и разтроение на личността, идваща основно от личния финансов интерес. … Дори и Томислав Дончев признава, че е нормално да бъдат има смяна на областните управители, притеснителното е, че оставащите са удобни на всякаква власт. Още повече, ако наистина въпросният чиновник е хвърлил оставка след като собственото правителство се е оттегли от властта, а сега си трае…

  Може би е време областна администрация да спре да бъде място да лобизъм на съмнителни относно интересите на Русе действия и облагодетелстваните да си поемат вересиите. Ако наистина за политиците едно лице може да грее еднакво под различни абревиатури, но със сигурност политическата система се е скапала.

  Предстоящите избори ще бъдат добър знак за Русе и за Русенци дали ще има някаква промяна. Лаиците няма как да изчезнат, както и мишките…. освен временно да се покрият…. или да са появят от друга дупка /партия/.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама