Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Христо Иванов в Русе: Политическата система е като мръсен парцал, трябва да се изчисти през няколко избори

Публикация 01 Feb, 2017 / akcent.bg

Председателят на Да, България очаква динамиката на развитие на партията и подкрепата на гражданите в страната да влезе в парламента.

   Основателят на Да, България Христо Иванов акцентира днес на пресконференция в Русе върху решението на партията да се яви самостоятелно на изборите на 26 март. Така ще анализираме големия потенциал и ще покажем честност към избирателите си, поясни Христо Иванов. Не е идеята да се събърем механично и да вкараме няколко души в парламента.

  Гордиевият възел на политическият живот е корупцията, каза още той. А корупцията е като мръсен парцал, който трябва няколко пъти да се изпере, за да стане чист. Борбата с корупцията е едно дълго сбогуране, което ще мине пред няколко избори., смята Иванов.

   Божанов отбеляза, че "Да, България!" разполага с хора, които имат голяма експертиза, тъй като са подготвили проекта за електронното гласуване, внесен от депутати от Реформаторския блок и вече закон. Много от активистите от "Гласуване без граници" са вече в ПП "Движение Да България".

   Антоанета Цонева съобщи, че "Да, България!" ще обучи застъпници - "за да сме сигурни, че нашият резултат ще бъде правилно отчетен". Партията, която се издържа чрез дарения, ще обяви и кампания за набиране на нови средства за обучение на застъпниците и активистите си. За пример за дарителската основа бе посочено и посещението в Русе, като поддържници на Да, България са поели и платили разходите за това посещение.

   Поддържаме идеята за броенето на бюлетините от машинното гласуване със скенери, за да бъде резултатът коректен и отчетен по правилния начин, заяви Цонева. Божидар Божанов отбеляза, че въвеждане на електронна лична карта по примера на Естония от преди 16 години  е задължително условие за развитие на електронно управление, въвеждане на електронни системи, които ще позволят да се извърши превенция на корупцията, защото всичко е проследимо и прозрачно.

    Екипът на "Да, България!" разработва стратегията си за електронно управление, която предвижда въвеждане на случайно разпределение на проверките на бизнеси, чрез което ще се избягнат тормозът и натискът, оказвани главно върху малкия и средния бизнес. Електронното управление ще минимизира и комупционните практики. Да спрем да бъдем куриери на админстрацията, призова Иванов и поясни, че това може да се избегне с въвеждането на електронна лична карта.

  Председателят на "Да, България!" заяви, че отправеното искане за проверка на работата на синдиците на КТБ (н) и отговорността на управата на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките (ФГВГБ) ще е конкретен тест до каква степен имаме нова логика на управление и до каква остава старата. Апелът на партията беше отправен вчера до президента Румен Радев, служебния министър-председател и министъра на финансите.

   В основата на партията по места ще бъдат мрежите, които създава, и постепенно в процеса на работа ще изкристализира тяхната физиономия по места. Националният съвет е започнал подготовка за условия и правила за създаване на местни структури, съобщи Иванов. Той добави, че ще бъдат открити за сътрудничество със структури на гражданското общество и граждани, показали, че защитават антикорупционни каузи.

    В хода на кампанията "Да, България!" ще събира информация за корупционни прояви във всеки град и населено място. Нашата цел ще бъде да вдигнем вълна на съпротива срещу корупцията, каза Иванов. Колкото за определяне на условията, на които трябва да отговарят кандидатите за народни представители на партията, то те ще бъдат уточнени следнащата седмица, но при всички случаи ще са хора, които са своебразна емблема на пострадали и борещи се с корупцията местни хора.

   Председателят на Да, България очаква динамиката на развитие на партията и подкрепата на гражданите в страната да влезе в парламента.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама