Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Русе е вторият най-четящ град на България за 2016 година

Публикация 26 Jan, 2017 / akcent.bg

Най-четящото училище в кампанията „Забавното четене“ е СУ „Васил Левски“ от Русе

  Приключи кампанията за насърчаване на детското четене „Забавното четене 2016“, инициирана от Az-deteto.bg. За приза „Най-четящ град“ се бориха до последно четири града – Русе, Самоков, Своге и Видин. Оспорваната надпревара между Русе и Самоков продължава от няколко години и това са градовете, които се отличават с най-много четящи деца. За последните четири години Русе е отличен три пъти с престижния приз. „Най-четящо училище“ през 2016 година е от Русе - СУ „Васил Левски“.

  Кампанията „Забавното четене“  е привлякла досега 15 000 деца от цяла България, които през последните 5 години са прочели над 150 000 книги. Над 2000 деца са се включили в конкурса на инициативата през 2016 година и са отличили любимата си книга – „Най-четена книга“ за изминалата година е „Алиса в страната на чудесата“. Тя е отбелязана е от 180 деца през тази година, а от началото на проекта е прочетена от 1650 деца. Така тя се нарежда сред най-четените книги на „Забавното четене“, сред които до тази година са били „Пипи дългото чорапче“, приказката „Грозното патенце“ и др.

  През 2016 година „Забавното четене“ се проведе под мотото „Чети между редовете“. Тя не само стимулира деца на възраст от 6 до 14 години да четат повече, но показа по атрактивен начин колко е важно да се чете критично и „между редовете“. Това се случи с подкрепата на популярни лица, сред които Михаела Филева, Силвия Лулчева, Ивайло Захариев, както и водещите на Bulgaria ON AIR Доника Ризова, Милена Фучеджиева, Константина Живова, Лора Инджова и Симеон Белев.

Безбройните инициативи на кампанията през цялата година – посещенията в различни градове, конкурсът и работилниците по творческо писане, литературни четения със звезди в училища и други атрактивни събития провокираха интерес у стотици деца от цялата страна, които се включиха в надпреварата за „Най-четящо дете“ за 2016 година.

Тазгодишният победител е петокласничката Елена Милена Христова от СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич. Осемгодишният Росен Антонов от 4-то ОУ „Иван Вазов“ от гр. Монтана стана „Най-активен млад читател“, а шестокласничката от Габрово Маринела Василева бе отличена като „Най-активен читател“ за цялостна активност през целия период на проекта.

  „Забавното четене“ работи за насърчаване на детското четене съвместно и със Столична библиотека. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 година.

  Медийни партньори на „Забавното четене“ са и Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.

Коментари

Реклама

Реклама