Четвъртък, 25 Юли 2024

Радев първо обявява екипа си, после праща половината за министри в служебния кабинет

Радев първо обявява екипа си, после праща половината за министри в служебния кабинет
Публикация   05 Ян, 2017   /     akcent.bg   /     1335

Новият президент разпуска парламента на 2 февруари, изборите ще са на 2 април

  Бъдещите секретари на президента Румен Радев ще поемат основните ресори в служебния кабинет, който той трябва да назначи, съобщиха близки до екипа му за “24 часа”. Това обяснява и категоричната позиция на генерала, че първо ще обяви екипа, с който влиза на “Дондуков” 2, а по-късно и състава на служебния кабинет.

   Очаква се да се повтори схемата, която подготвяше действащият президент Росен Плевнелиев - служебни министри (при евентуален трети негов кабинет, от какъвто той се отказа) да станат секретарите му. А за премиер се сочеше шефът на кабинета му Росен Кожухаров. Така сред по-сигурните имена за служебни министри влиза и това на бившия кмет на село Труд Николай Копринков.

  Както “24 часа” писа, той е със запазено място в екипа на Радев за “Дондуков” 2. Беше в инициативния комитет за издигането на генерала и вече потвърди пред вестника ни, че ще е секретар на президента. Но от лоялност отказа да коментира с какъв ресор. Очаква се и в президентството, и в служебния кабинет да поеме регионалната политика. НИКОЛАЙ КОПРИНКОВ  До името на Копринков се е стигнало, след като Костадин Паскалев е отказал на Радев да е регионален министър Твърдо не искал да се занимава повече с политика, след като подаде оставка от Изпълнителното бюро на БСП.

 ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА Последно журналистката Елена Йончева отказала да оглави президентския кабинет, тя ще стане само съветник на Радев.

ЕМИЛИЯ ДРУМЕВА Според запознати обаче с успех приключили разговорите с проф. Емилия Друмева, която е перфектен юрист и конституционалист - да е юридически секретар на Радев и служебен правосъден министър.

 КИРИЛ АНАНИЕВ Финансов министър в служебния кабинет най-вероятно ще е Кирил Ананиев. Заместникът на Владислав Горанов е признат от всички партии експерт, в министерството е вече няколко мандата при различни правителства. Той обаче няма да става президентски съветник, обясняват колеги на финансиста.

 ЛЮБОМИР КЮЧУКОВ За външен министър е предложен на директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. Той бе зам.-министър в кабинета “Станишев” и посланик в Лондон. Сред имената с потенциален ресор еврофондове, отношения с ЕС и подготовка на председателството е и това на Гергана Паси. Тя бе евроминистър в кабинета “Станишев”, а след излизането си от реалната политика продължи да се занимава с европейски теми. За да кооординира българското председателство обаче, се предполага да е вицепремиер. Възможно е Богомил Бонев да поеме отново МВР, след като бе начело на ведомството преди близо 20 г., по време на правителството на Иван Костов.

ТАТЯНА АНДРЕЕВА За здравен министър се обсъжда Таня Андреева. Бе на този пост в кабинета “Орешарски”. Олимпийски шампион се чака в спортното министерство - Йордан Йовчев или Таню Киряков.

 Най-голямата загадка продължава да е името на бъдещия служебен премиер. Според слухове Радев обсъжда за поста бившия шеф на БАН проф. Стефан Воденичаров. Той обаче отрече пред “24 часа” с него да е говорено за това. Завъртя се и името на бившия парламентарен шеф и ексдепутат от НДСВ проф. Огнян Герджиков. Той също отрече да са го канили. Сред екзотичните идеи пък е ексвоенният министър Николай Цонев. Според запознати най-голямата драма на Румен Радев в момента е, че в България няма толкова добри експерти, които да не са вече обвързани с дадена политическа сила.

   Той не иска кабинетът да е само от червени. Да се изготви и списък за областни управители, е поръчал Радев, научи “24 часа”. Щели да бъдат сменени кадрите в онези области, в които БСП отчита по-сериозни проблеми в подготовката за предстоящите парламентарни избори. Дори вече била създадена банка от кадри, които евентуално да поемат работата.

 Кандидатите трябвало да отговорят на критерии, спуснати от Радев и “Позитано” 20. Тази практика не е нова - областни управители са сменяни и от последните две служебни правителства на Марин Райков и проф. Георги Близнашки. Преди да излъчи своя кабинет, Радев трябва да разпусне 43-ото Народно събрание. Очаква се да направи това на 2 февруари. В такъв случай предсрочният парламентарен вот ще е на 2 април - дата, за която “24 часа” първи предположи.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha