Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Служебен министър спрял ремонт на ж.п. линията при Хитрино

Публикация 15 Dec, 2016 / akcent.bg

     Като служебен министър на транспорта Николина Ангелкова пренасочила парите за цялостна рехабилитация на жп участъка Русе – Варна към трасето Септември – Елин Пелин. Ако трасето бе ремонтирано, щеше да има автоматизирана локомотивна сигнализация, която следи скоростта между гарите и тази при навлизане в тях. Въпросната система може да намали скоростта, в случай че машинистите са се увлекли. Проектът предвиждал подмяна на железния път, на основите, ремонти по гарите, по контактните мрежи и стрелките. Освен по версията за висока скорост, с която машинистът навлязъл в Хитрино, разследващите проверяват и има ли проблеми с трасето и мрежата. Експертите са категорични, че до подобен инцидент може да се стигне при натрупване поне на три проблема. Най-вероятно единият от тях ще се окаже остарялата инфраструктура, която можела да бъде напълно обновена с 200 млн. евро, осигурени по оперативна програма „Транспорт“.

    „Единственият готов проект по ОП „Транспорт“ по наше време беше за рехабилитация на линията Русе – Варна и той беше приоритетен. В последните дни на правителството утвърдихме програмата в Брюксел. Като дойде Николина Ангелкова като служебен министър извади от приоритетните трасета Варна-Русе. Прехвърли парите за линията Септември – Елин Пелин, Елин Пелин – София, чиято стойност е 1,1 млрд. евро. за нея няма проект и все още нищо не е направено. Не е ясно и откъде ще дойде цялата сума“, коментира пред „Труд“ министърът на транспорта в правителството „Орешарски“ Данаил Папазов.

  „Това е най-лошата линия в България. Тя е на 150 години и за нещастие в момента е в оригиналното си състояние – минава по същото трасе, с лоши криви и състоянието е ужасно поради липсата на поддръжка“, категоричен бе и зам.-управителят на русенската фирма за производство и ремонт на локомотиви Цветелин Колев. На сайта на дружеството той пусна видеоклипове, които показват как композиции с товарни вагони подскачат по релсите край Хитрино. Той разказа, че по линията Варна – Русе всички стрелки са с топузи, като преди сто години. „На клиентите ни от Швейцария им е много мило и драго да се снимат с тези топузи“, коментира Колев. Той разказа, че в специализирани форуми негови колеги  усилено коментирали, че при инцидента в Хитрино скъсаният контактния проводник паднал до вагоните и дал на късо. Напрежението изключило, но след две-три минути някой от диспечерите отново включил тока. „Ако някой наистина е направил това, възможността да се предизвика искра е голяма“, заяви мениджърът на фирмата за производство и ремонт на локомотиви.

      От пет години няма ремонт на трасето

 

Линията е изключително важна, за нея имаше готов проект и рехабилитацията й означаваше качествена връзка между пристанищата Русе и Варна. Така искахме да осигурим качествен превоз на товарите. Покрай трагедията в Хитрино се поинтересувах откога не е правен ремонт на трасето, оказа се, че това не се е случвало повече от пет години, коментира Данаил Папазов.

      Станко Станков, собственик на „Булмаркет ДМ“: Специалистите ни не са допуснати до мястото

  „Специалистите на фирмата не са допуснати до мястото на инцидента, но според тях той е възникнал заради комбинация от причини“, обясни Станков Станков, собственик на „Булмаркет ДМ“, чийто влак аварира.

  Станков обясни, че причините според експертите са висока скорост, защото има индикации за такава, лоша жп инфраструктура и вероятен проблем в сигнализацията.

  „20 броя от цистерните са били с пропилен, 3 с пропан-бутан, една празна и две буферни“, обясни Станков.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама