Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Ротарианците в Русе събраха 80-годишната си история в книга точно на датата на учредяване .

Публикация 04 Dec, 2016 / akcent.bg

Двата Ротари клуба в Русе направиха своеобразен подарък на обществеността, издавайки книгата "80 години Ротари клуб в Русе"

   Снимки: 1,2,3,4,5 Румен НИКОЛАЕВ

   Книгата "80 години Ротари  клуб в Русе" бе представена днес в Историческия музей, като датата не е избрана случайно.
   Точно на 4 декември 1936 г. е бил учреден първият Ротари клуб в града, за което е получен и чартърен сертификат от Ротари  Интернешънъл.
    Книгата е резултат от съвместните усилия на ротарианците от двата клуба /Ротари Русе и Ротари Русе Дунав/, като финалното оформление е на тримата автори доц. д-р Владимир Витков, Иво Братанов и Илия Димитров. Първите двама, които присъстваха на представянето, разказаха колко е било трудно да се намерят архивни документи, тъй като преди 9 септември Ротари е била забранена като еврейска организация, а след това – като фашистка.
  Ротарианското движение е световна хуманитарна организация, която работи в полза на обществото, каза Иво Братанов. Настоящият президент на Ротари клуб Русе Свилен Кунев припомни, че в момента продължава кампанията за превенция на заболяванията по селата, която върви от няколко години, отделно се подкрепят и млади таланти – като стипендианта на Ротари  клуб, пианиста Николай Димитров, който заедно с флейтиста от НУИ Димитър Димитров подариха свои изпълнения на гостите. Проектът на русенските ротарианци е получил високо признание и оценка на националната среща в Габрово преди дни, но други, по-належащи проекти ще получат национално финансиране, каза Кунев.
 
  Книгата, която представя историята на Ротари през изминалите 80 години, стана притежание на всеки един присъстващ, който даде своето дареие за новата кампания – за създаване на благоприятна училищна среда на талантливи деца. Първият получил книгата и останил своята лепта бе президентът на варненския клуб, който бе довел в Русе и млади ротарианци, участвали вчера в боулинг турнир със свои връстници от Русе.

Коментари

Реклама

Реклама