Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Мая Манолова иска нова проверка и още доклади за въздуха в Русе

Публикация 24 Nov, 2016 / akcent.bg

Омбудсманът не приема обяснението, че институциите са безсилни да се справят с проблема

   Не приемам обяснението, че институциите са безсилни да се справят с проблема. Това е позиция, която омбудсманът на Република Мая Манолова е изразила в писмо до премиера, министъра на екологията, директора на Инспекцията по труда и на Здравната инспекция, до  кмета и областния управител на Русе. Не е възможно въздухът над гр. Русе да се замърсява и да няма решение.

  Според Манолова компетентните органи абдикират от този проблем и затова се буди гневът на хората. Развитието на какъвто и да е бизнес трябва да е подчинен на законите на страната и че те трябва да се спазват от всички инвеститори еднакво.

  Манолова препоръчва нова актуална  проверка и доклади, с резултатите от които да бъдат запознати и гражданите на Русе. Както и да бъде закупена или предоставена на територията на Русе мобилна лаборатория, която да може да потвърди аргументирано наличието на вредни вещества във въздуха. Както и да се поставят табла в града, на които гражданите да следят мониторинговите наблюдения.

  Никой не е по-голям от българския закон, заявява Омбудсманът. В писмото тя преповтаря 14-те искания в подписката, подписана от 1500 русенци, част от които се включени в препоръката и. И като лице за контакти на русенци посочва Галичка Николова.

  Всъщност, Манолова преповтаря позицията си след срещата в група русенци и журналисти по повод замърсяванията на въздуха в града. Новото е, че препоръчва да се извърши поредната проверка от контролните институции.

Коментари

Реклама

Реклама