Четвъртък, 30 Май 2024

Цветан Василев: Човекът за връзка на Борисов ме рекетираше за милиони

Цветан Василев: Човекът за връзка на Борисов ме рекетираше за милиони
Публикация   08:17     21 Ноемв, 2016 /     akcent.bg   /     1198

Фирми, свързани с Пеевски, са взели 1,5 млрд. лв. от обществени поръчки по времето на кабинета "Борисов-2"

   За мен няма съмнение, че от 2009 г. насам имаме мафиотски режим на управление на държавата практически без прекъсване. Четири години от единия клан, една година от втория клан, а в последните две години – съвместно управление.

  Това заявява Цветан Василев в специално интервю на три части за Сашо Диков по телевизия Би Ай Ти, в което хвърля нова порции "бомби".

  Единственото, на което Василев държал, е интервюто да бъде взето и излъчено след втория тур на президентските избори, за да няма спекулации, че е повлиял по някакъв начин на техния резултат, се уточнява в началото на материала.

  Най-големият цинизъм на управлението на кабинета Борисов-2 е, че то на практика е управление на Борисов и Пеевски.

  Колко доказателства трябва да се приведат, запита той реторично, като посочи, че само за година управление на Борисов-2 фирмите, свързани с бизнесмена Делян Пеевски, са взели обществени поръчки за милиард и половина, докато уж е трябвало да са в опозиция.

  Според Василев прокуратурата е сложила „под похлупак“ действията на Пеевски.

  Може да се види какви поръчки е изпълнявал „Водсрой 98“, колко от тях са изпълнени некачествено, колко подизпълнители са били завлечени, даде пример той. Според него фирмата на загуба е била купена в кавички от варненската „Хидрострой“, за да се покрие Пеевски.

  Цветан Василев нарече „митологеми“ твърденията на Борисов, че оставя държавата в идеално състояние

  Знае се как са минати стрес-тестовете, знае се каква е ролята на „Делойт“ в цялата тази история, намекна той и по отношение на състоянието на банките у нас.

  „Имам достатъчно информация, която показва, че въобще не е толкова розово положението, че почти няма банка, която да е минала реално стрес-тестовете. Но не това е най-големият проблем, а това, че регулационната среда в България е неадекватна на това, което се случва в Европа и в света. Имаме излишно завишени изисквания към банките по отношение на капиталовата адекватност, което във всички случаи води до отклонения при степента на провизиране на кредитните експозиции“.

   Сталийски като наместник на Борисов

  Фокусът на това интервю на Василев беше фигурата и ролята на бизнесмена Александър Сталийски. Бившият банкер го нарече „човека на Борсисов за всичко“ и „събирач на пари“ поне по време на първото му управление. По думите на Цветанов той разполагал с достатъчно писмени доказателства за това.

  "Имам доказателства за това, че хора, свързани със Сталийски, който ми беше лично посочен от Борисов като човек за връзка, са били собственици на някои от заводите, които бяха финансирани и придобити чрез фирми под контрола на КТБ, заяви Василев.

Това „посочване“ станало, когато Борисов дошъл за първи път на власт.

"Дори камерите помнят, че Сталийски ме е посещавал поне два пъти месечно, тръгвайки си с информации, с отчети за фирмите, в които той чрез подставени лица участваше", каза още той.

От 2010 до 2013 г. хора, свързани със Сталийски, са били собственици и на „Авионамс“, и на „Дунарит“, твърди още Василев. Той бил директно рекетиран да им дава дялови участия. Срещу нищо.

Той разказа, че през 2010 г. е бил подаден анонимен сигнал в Брюксел за неоторизирана държавна помощ на КТБ, след който са започнали непрекъснати атаки срещу банката чрез публикации в „една медийна група“. С хората зад сигнала, убеден е той, е била свързана и Кристалина Георгиева, тогава еврокомисар. Именно тогава, по обясненията му, срещу обещания за закрила и помощ за банката, по време на разговори със Сталийски и Борисов банкерът е бил подканен да се „лиши от нещо“ – т. е. от въпросните фирми.

Бившият собственик на КТБ показа и документи, според които 43 млн. лв. са получени по сметки на две компании в КТБ, после преведени в ПИБ, след което „следите им се губят“. 12 млн. дивиденти били разпределени от „Дунарит“, половината от които отишли към същите компании.

Според него става дума за около 49 млн. лв., които отишли по сметки на въпросните фирми, свързани с Борисов и Сталийски. Василев заяви, че е готов да предостави на прокуратурата много допълнителни доказателства. (Досега прокуратурата не се е интерисувала от предишни разкрития на Василев -б.р.)

„Авионамс“ не е национализиран (както заяви премиерът Бойко Борисов – б.р.), защото не е платена цената за него, твърди още Цветан Василев. Според него Борисов е разбрал интереса от национализиране на завода след спечелен стратегически търг на НАТО за ремонт на хеликоптери, на стойност значително превишаваща цената на компанията.

„Знам и името на посредника, който шеташе по Москва да осигури доставка на частите и да поставят една фирма между новия държавен собственик, така че да източат тия 30 млн. долара печалба от ремонта на хеликоптерите. Борисов се уплаши, че може да се провали търг на НАТО заради удара по банката“.

Сталийски придобил и 40 млн. от изнудване на Тв 7. Това станало с договор за наем, подписан с тогавашния директор Николай Бареков, според който е трябвало да се плаща на Сталийски по 10 млн. лв. на година наем за студиата.

Отново за "Булгартабак", "Белене", "Виваком"

Не е тайна, че основният пазар на „Булгартабак“ бе турският и се оказва, че на него не е влизала редовно нито една цигара, твърди той по повод проблемите на компанията, и конкретно на Делян Пеевски, с турската държава.

Не мога да си представя, че цигари на „Булгартабак“ могат да бъдат открити в складове на територията на „Ислямска държава“ без това да е станало със съдействието на самата „Ислямска държава“, добави още той.

Василев отбеляза, че рано или късно истината ще излезе, тъй като „докато българската прокуратура въобще не се интересува от това кой всъщност е собственик на „Булгартабак“, има други външни прокуратури, които вече са заинтересовани много от четириъгълника София-Дубай-Виена-Вадуц“.

Кражбата на века, заради която вероятно си отиде КТБ – така Цветан Василев пък определи сделката за „Виваком“,която по думите му е „продадена“ – или открадната, на цена над 70% по-ниска от пазарната й стойност.

„Не мога да си представя, че някой би предоставил на Спас Русев (бизнесмена и мажоритарен собственик) 46% от компания, при положение, че той нито е дал пари, нито има възможност да обезпечи руската банка ВТБ да влезе в сделката, нито да реши проблемите на територията на страната“.

Русев е поел ангажимент, който очевидно надхвърля възможностите му, смята Цветан Василев. Той отново видя, че зад всичко стоят Пеевски и Борисов. Няма одобрение в Комисията за защита на конкуренцията без нейния председател Петко Николов да се обади и на двамата, казва банкерът от Белград. В случая с БТК държавата е загубила минимум 150 млн. евро, смята той.

„Държавата, в лицето на КЗК, сега се е съгласила на цена под 115 млн. евро, а реалната цена при нормални условия е над 1,2 млрд.“, посочи той.

Със 160 млн. евро КТБ е финансирала „Виваком“, твърди още Василев.

Той потвърди, че Пеевски му е поискал 10% от „Виваком“, а Борисов също имал амбиции за проценти от компанията, защото „му били помагали в сделката“.

"Ако се случи препродажба на „Виваком“, съм силно заинтересуван къде ще отидат парите, които ще постъпят по сметката на неговата (на Пеевски) офшорка в Люксембург", попита Василев.

10 млн. лв. за "Левски" от "Виваком"

От „Виваком“ са източени 10 млн. лв. за ФК „Левски“, твърди той.

„Истината за „Левски“ е, че беше овладян от Пеевски и Сталийски, разбирай Борисов. До ден днешен никой не е върнал на КТБ 1 млн. лв., платени директно от фирма от съзвездието на банката по сметката на клуба с посредничеството на фирма на вездесъщия адвокат на Пеевски – Александър Ангелов."

По думите му на база на тези пари, Пеевски е заложил 39 на сто от акциите, а след това те са му били прехвърлени. Даването на клуба на Спас Русев банкерът нарече „допълнителен ангажимент във връзка с новата му роля на номинален мажоритарен собственик на „Виваком“, който със сигурност ще трябва да преразпределя“.

Василев определи факта, че бившият министър Делян Добрев е подсъдим за "Белене" като "поредния популистки ход на Бойко Борисов".

„Не знам детайли, но не мога да си представя, че Добрев е взел такова решение да плаща, при положение, че проектът бе замразен с решение на парламента. Нямам никакво съмнение, че той е получил устно разпореждане от своя началник. Богомил Манчев е споделял пред мен, че половината от плащанията към „Парсънс“, респективно „Риск инженеринг“ или която и да е компания по веригата, е трябвало да бъдат отчитани чрез единия на „котараците“ на Бояна“, заяви той.

Можех хиляди пъти да спра Делян Пеевски

 „Всичко беше покрито за моя сметка, само и само да няма скандали. Това са моите грешки и аз си ги признавам“, каза той.

Той призна също, че Пеевски е бил финансиран с много повече от 250 млн., като той не знае как и на кого ги е давал по веригата, но ангажиментът му винаги е бил да възстанови парите. „Очевидно на един етап това не му е харесало и той е подготвил по-лесното решение – дайте да ударим банката, да влезем ние вътре и да вземем парите, вместо да си платим задълженията.“

Запитан за влиянието на Ахмет Доган, той заяви, че никога не е имал финансови отношения с лидера на ДПС. 

Банкерът бе категоричен, че документите и информацията, с които разполага – за корупция в огромни размери, са достатъчни за едно сериозно и задълбочено разследване. Той обаче се притеснява, че „при този похлупак над Борисов и Пеевски, вместо да им извадят очи, ще им изпишат вежди“.

Ако хората знаеха колко ми е било трудно да балансирам между единия и другия клан, за да спася банката, биха ме разбрали малко повече,твърди той.

Той коментира и думите на финансовия министър в оставка Владислав Горанов, че не очаква да се върнат повече от 10% от активите на КТБ. Според Василев това ще е максимумът, ако „продължават неговите наместници в банката да обслужват интересите на Пеевски, Сталийски и Борисов“.

Що се отнася до КТБ, след повдигането на началното обвинение преди повече от две години години, по думите му делата отново са на нулев етап и още се подготвят обвиненията във връзка с организираната престъпна група, която – иронизира той – „откриха след много разследвания и много вложен труд“.

Следващата седмица ще има продължение на разговора.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha