Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Мажоритарната система не трябва да се избира от днес за утре, смята Огнян Минчев

Публикация 17 Nov, 2016 / akcent.bg

  "В България може да се въведе избирателна система с мажоритарен елемент, но трябва да има дебат, кой вариант да се приеме. Внимателно и публично да се обсъдят вариантите. Не трябва от днес за утре да се избира", каза днес по Нова телевизия политологът Огнян Минчев.

  Като основен проблем, при чистия вид мажоритарна система, той посочи криминализирането и феодализирането на големи територии от страната. "Хората искат там където живеят, те да определят политиката, но това важи за големите градове. В по-малките населени места, ще децентрализираме политическият живот до кметски избори и даваме шанс на Ценко Чоков, братя Галеви и ръководителите на първа частна община Несебър", поясни Минчев.

  Според него едва ли българските партии ще успеят да покрият всички 240 избирителни района, така че в парламена да влязат партийни активисти, а не местни олигарси. "При чист мажоритарен вот, на два тура, ще има контрол на местно равнище и концентрация на властта между две-три партии - ГЕРБ, БСП, ДПС. Всички останали партии няма да присъстват, защото нямат структури навсякъде", предупреди Огнян Минчев.

  Той уточни, че това не е задължително да е лошо, защото тази концентрация на власт дава известна стабилност, но на последните избори много хора са гласували точно срещу тази партии.

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама