Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Харалан Александров: Ерата Борисов не е приключила

Публикация 15 Nov, 2016 / akcent.bg

  Срещата между Росен Плевнелиев и новоизбрания ген. Румен Радев е проява на държавническо поведение от страна на двамата президенти, заяви социалният антрополог Харалан Александров пред БТВ.

  „Показаха, че светът не свършва, че нещата са под контрол и държавата продължава да функционира и че те персонално се ангажират с това нещата да се случват цивилизовано”, обясни още той.

  Според него е хубаво, че президентската институция в България е силно персонализирана и е важно персоналното излъчване, поведението, жестовете и присъствието в публичното пространство на държавния глава.

  С мнението на Александров се съгласи и политологът Страхил Делийски.

  „Много е важно, че двамата президенти дадоха ясен институционален знак. В ситуации на криза е много важно как работят институциите, защото те отговарят за стабилността и последователността и имат функцията да успокояват страстите”, заяви той.

  Делийски обясни още, че анализаторите много често правят грешката да делят изборите на президентски, парламентарни и местни, докато според него в съзнанието на избирателите няма особена разлика в това, какво се избира.

  „Склонен съм да мисля, че огромна част от избирателите не гласуваха за държавен глава”, коментира още той.

  „Дълбоко ирационално е човешкото поведение, особено по изборите”, заяви Харалан Александров. Според него привържениците не ГЕРБ и Бойко Борисов са му се разсърдили два пъти на изминалите избори – веднъж за издигането на Цецка Цачева за кандидат-президенти втори път – за подадената оставка.

  „Борисов направи всичко възможно да емоционализира изборите”, добави Страхил Делийски. Според него премиерът е извадил избирателите от „рационалната летаргия”, но това му е изиграло лоша шега.

  „Не смятам че „ерата Борисов” е приключила, заяви Харалан Александров и добави, че той ще продължи да бъде ключов играч в българската политика.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама