Вторник, 26 Септември 2023

България влиза в безпрецедентна политическа криза

България влиза в безпрецедентна политическа криза
Публикация   18:07     13 Ноемв, 2016 /     Валерия Велева   /     829

Време е за силни държавници!

  Тази вечер България ще се сдобие с петия си пряко избран президент и с оставка на второто правителство на Бойко Борисов.

  Към този момент данните сочат убедителна преднина на  Румен Радев пред Цецка Цачева. Разликата между тях е почти 25%, която до края на изборния ден вероятно ще намалее, но няма да се обърне.

  Това означава, че довечера премиерът Бойко Борисов ще обяви оставка на правителството, а България ще се изправи пред безпрецедентно драматична политическа ситуация, която не се е случвала от началото на прехода досега.

  Ако това се случи, в сряда министър-председателят трябва да депозира оставката на кабинета пред парламента, с което се завърта политическата рулетка.

  Президентът трябва да връчи отново мандат за съставяне на кабинет на първата политическа сила. Борисов заяви категорично, че ГЕРБ няма да се възползват от втори шанс за управление в този парламент.

  Позицята на БСП е същата - без собствено мнозинство, с парламент, доминиран от ГЕРБ, няма как те да управляват.

  Президентът има право да връчи мандата на трета политичесса сила по негов избор, но и този мандат ще е неуспешен.

   Така след 2-3 седмици Плевнелиев ще трябва да назначи третото си служебно правителство, а България ще се изправи пред поредните извънредни парламентарни избори.

  Тъй като мандатът на държавния глава изтича на 22 януари 2017 година,  според Конституцията той няма право да разпусне Народното събрание в последните три месеца от своето управление. Излъченият от него служебен кабинет ще бъде контролиран от парламента и ще продължи да работи с основна задача да подготви изборите.

  Встъпвайки в мандат на 22 януари 2017 година новият държавен глава Румен Радев с първия си указ ще разпусне парламента и ще насрочи датата на изборите - вероятно в края на април.

  Междувременно обаче Радев може да уволни служебното правителство на Плевнелиев и да назначи свое, което фактически да подготви и проведе предсрочните избори. 

  Повече от ясно е, че генералът ще иска да състави свое служебно правителство, което да подготви изборите и няма да се поддаде на съглашателството с Плевнелиев, който може би ще вкара в третия си служебен кабинет кръга "Капитал". Така можем да разчитаме думите на Борисов от тази сутрин: "Агнешките главички нека се наиграят!"

  Възможно е обаче умишлено да се удължи процедурата по съставяне на служебен кабинет, така че да се изчака встъпването в длъжност на новия държавен глава. Няма конституционно фиксиран срок колко време трябва да продължи процедурата с възлагането на проучвателни мандати за съставянето на ново правителство в рамките на сегашния парламент. Тази въртелжка може да продължи чак до януари, когато ще встъпи в длъжност новият президент и той ще си сформира служебен кабинет. Дотогава страната ще се управлява от правителство в оставка. Това обаче едва ли е възможно с оглед на категоричната позиция на политическите сили, че сега и веднага отиваме на избори и на желанието на Борисов да не споделя с никого управлението на държавата. 

   Така в рамките само на четири месеца България ще бъде управлявана от три различни правителства - избраното на Борисов, което си отива, и неродените още служебни кабинети на Плевнелиев и Радев!

   Такава безпрецедентната политическа ситуация България никога не е преживявала в последните 27 години!

  Това ще е изключително изтощително за държавата.

  Администрацията ще бъде блокирана, бизнесът ще буксува, политическото противопоставяне ще е ожесточено. Но няма връщане назад! Политическото его е над интереса на обществото днес.

  "Ако загуби балотажа, Борисов е редно да поиска вот на доверие", смята проф. Михаил Константинов, показвайки ход, който да миниминиза щетите за държавата. Това обаче едва ли ще се случи, като се има предвид ясната позиция на премиера, че няма да управлява с никого, след като днес гласуването за президент ще е вот на доверие към неговото правителство.

  Впрочем това бе дълбоко погрешна теза на Борисов, която от тази нощ хвърля страната в политически хаос. Премиерът я вербализира преди първия тур, убеден, че кандидатът му `Цачева ще е победител. Борисов си направи грешната сметка, че може да повтори "номера" с Плевнелиев отпреди пет години - когото и да посочи, българинът ще го избере. И затова реши да играе ва банк. Но падна в собствения си капан, в който сега ще повлече и цялата държава. Поведението на инат не е държавническо поведение!

  Борисов имаше други възможности,  имаше печеливши ходове, но подцени както ролята на президентската институция, така и настроенията на българите. Той не се вслуша в никакви аргументи на политически наблюдатели и анализатори, които още преди номинирането на Цачева, му обясниха, че тя е неизбираема, че за един мажоритарен вот трябва да има и харизма, освен бойни партийни структури.

  След това дойде и тотално сбърканата кампания на Цачева, която изобщо не отчиташе настроенията в страната, а финалът бе дебатът, на който тя си послужи с лъжа и това още повече срина доверието към нея.

  Всичко това днес става залог за живота на правителството и парламента и за стабилността на държавата. Пред очите на всички ГЕРБ аджамийски се свалят от власт, обладани от високомерие и политическа слепота!

  Случи се така, че именно ГЕРБ, чийто лозунг по време на цялата кампания бе "стабилност", днес са източници на най-голямата нестабилност в държавата.

  А премиерът се държи като обидено дете по подобие на Костов от 2001-ва година, когато загуби парламентарните избори. 

   Горчивата истина е, че самонадеяността на Борисов вкарва от днес държавата в криза. И той ще бъде наказан за това.

   Въпросът е, че след като си допуснал толкова много грешки, е непростимо да се държиш така, сякаш другите са виновни за тях.

   Историята показва, че точно в такива драматични ситуации си проличават истинските държавници, силните мъже, големите политици. 

Тази вечер ще видим дали ги имаме!

Източник: Епицентър

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още