Днес е : Петък, 29 Май 2020

Радев печели убедително пред Цачева, според нови проучвания

Публикация 10 Nov, 2016 / akcent.bg

"Галъп":Радев – 51%, Цачева - 40%; "Маркет линкс": Радев -40.7%, Цачева – 29.4% Ако парламентарните избори бяха днес, най-много гласове щеше да получи ГЕРБ – 26.6%, следвана от БСП – 19.8%

  Кандидат-президентът на БСП Румен Радев увеличава преднината си пред номинираната от ГЕРБ Цецка Цачева. Това показват данните, публикувани в четвъртък, от две социологическии агенции – "Галъп" и "Маркет линкс".

  "Към момента може да се калкулира ориентировъчно съотношение от порядъка на 55 на 45 процента в полза на Румен Радев сред избралите кандидат, за които може да се очаква да гласуват", съобщи в четвъртък "Галъп интернешенъл"

  От там отбелязват, че данните отразяват най-вече моментните нагласи, тъй като предстои да се разбере какви ще са събитията в последните дни. Според социолозите на този етап е трудно да се калкулира ефектът на "Не подкрепям никого", доколкото той се употребява за пръв път.

   Прогнозата е, че Радев ще спечели изборите с 51% от гласовете, Цачева ще получи 40%, а протестният вот ще е 9 на сто.

  Агенцията очаква избирателна активност под тази от първия тур. "Причините за това ще са две – достигнатите 4 милиона гласували на първия тур са своеобразен връх на активността и отчасти се дължат и на референдума. И второ – значителен брой поддръжници на отпаднали кандидати няма да подкрепят никого или няма да гласуват", посочват от "Галъп". От там добавят, че електоратът на ГЕРБ е бил достатъчно активен на първия тур – близо 1.2 млн. избиратели, но проблемът е, че близо 350 хиляди от тях не са подкрепили Цачева.

   "Галъп" очаква избирателите на "Обединените патриоти" (ВМРО, НФСБ и Атака) и изненадващо стигналия до четвърто място на първия тур спорен варненски бизнесмен Веселин Марешки да играят ключова роля на втория тур. Според прогнозата обаче те ще гласуват по съвест, а не под директива. "Сондажът показва, че при излезлите да гласуват тази неделя патриоти гласуването се очаква да бъде в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки – почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо", казват от агенцията.

  Според "Галъп" избирателите, които на първия тур подкрепиха различните леви кандидат-президенти, на 13 ноември масово ще гласуват за Радев, докато "привържениците на Реформаторите ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, като също голяма част от тях няма да отидат до урните или ще изберат опцията "Не подкрепям никого".

"Галъп" не посочва как биха се разпределили гласовете на ДПС, които на първия тур отидоха за Пламен Орешарски (над 270 000 гласа).

  От агенцията посочват, че са измерили нагласите за двамата кандидат-президенти през оценка на четири качества: честност, самостоятелност, лидерство, обаятелност. Ген. Румен Радев има значителна преднина по отношение и на четирите, като разликата в оценката е особено значима по отношение на самостоятелността и обаянието, гласят заключенията на социолозите. "Вероятно това е и основната причина за неговия успех. Както и отговорът на въпроса "Кой би защитил по-добре интересите на България?" – 59 срещу 23 в полза на Радев", се казва в съобщението на "Галъп".

"Маркет линкс": Радев -40.7%, Цачева – 29.4%

   Сходна картина показват и сондажите на друга социологическа агенция – "Маркет линкс". Според техните данни Радев получава 40.7%, докато за Цачева са заявили, че ще гласуват 29.4%.

  Цели 15. 9% казват, че все още не са решили кого да подкрепят, 9.2 на сто декларират, че няма да гласуват, а 4.8% – че не подкрепят никого.

Мнозинството от анкетираните – 63.9%, заявяват твърдо, че ще гласуват на втория тур, 13.9% – по-скоро ще гласуват, 9.5% – няма да дадат гласа си, 8.9% по-скоро няма да отидат до урните, а 3.8 на сто не са решили.

        БСП скъсява дистанцията с ГЕРБ

  Ако парламентарните избори бяха днес, най-много гласове щеше да получи ГЕРБ – 26.6%, следвана от БСП – 19.8%. Още две партии минават прага от 4% – патриотите и реформаторите. Извън парламента, според "Маркет линкс" остават АБВ, "Атака" и ДПС.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама