Днес е : Сряда, 12 Август 2020

Пращат учителите на психотест

Публикация 08 Nov, 2016 / akcent.bg

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоява за оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради наредбата, която според тях унижавала учителите

   Учителите да подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците. Това е предвидено от промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в "Държавен вестник".

   Педагозите трябва да предоставят на директора си медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве до 30 септември 2017 година. На психотест ще подлежат и кандидатите за учители, преди да заемат поста. Те трябва да представят документ от медицински преглед издаден до три месеца преди постъпване на работа. За такива промени в нормативната уредба се говореше през 2014 година, след скандалния случай с малката Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба, че дъщеря им е била сексуално тормозена в 4-то помощно училище.

    Въпреки това обаче Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоява за оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради наредбата, която според тях унижавала учителите. Наредбата, обаче макар да е подписана от здравния министър, е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование. Според документа длъжността на педагогически специалист не може да се заема от лице страдащо от шизофрения, психични и поведенчески разстройства, включително такива, които включват злоупотреба с алкохол и др.

   Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна, пише още в Наредбата. В класните стаи не бива да попадат и лица страдащи от разстройства на сексуалното влечение като педофилия, психични разстройства като Алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне. Заболяванията могат от лекар специалист в съответната област – психиатър, доктор по нервни болести или медик с придобита специалност по пневмология и фтизиатрия.

Учителите да подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците. Това е предвидено от промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в "Държавен вестник". Педагозите трябва да предоставят на шефа си медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве до 30 септември 2017 година. На психотест ще подлежат и кандидатите за учители, преди да заемат поста. Те трябва да представят документ от медицински преглед издаден до три месеца преди постъпване на работа. За такива промени в нормативната уредба се говореше през 2014 година, след скандалния случай с малката Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба, че дъщеря им е била сексуално тормозена в 4-то помощно училище. Въпреки това обаче Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоява за оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради наредбата, която според тях унижавала учителите. Наредбата, обаче макар да е подписана от здравния министър е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование. Според документа длъжността на педагогически специалист не може да се заема от лице страдащо от шизофрения, психични и поведенчески разстройства, включително такива, които включват злоупотреба с алкохол и др. Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна, пише още в Наредбата. В класните стаи не бива да попадат и лица страдащи от разстройства на сексуалното влечение като педофилия, психични разстройства като Алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне. Заболяванията могат от лекар специалист в съответната област – психиатър, доктор по нервни болести или медик с придобита специалност по пневмология и фтизиатрия.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/388858-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82.html

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама