Четвъртък, 28 Септември 2023

Проф. Овчаров представи новата си книга „Некрополът”

Проф. Овчаров представи новата си книга „Некрополът”
Публикация   15:20     06 Дек, 2010 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     457

Великият приор Румен Ралчев подчерта подкрепата на местните тамплиери в делото но своя брат- археолог

 

 

 Новата книга на проф. Николай Овчаров „Некрополът на късносредновековното селище Галица край с. Нисово” бе представена днес в Клуба на културните дейци . Съавтор на творбата е неговата сътрудничка Елена Василева.

В предговора към изданието доц. д-р Вачев отбелязва, че тази книга хвърля нова светлина върху един неправомерно подценяван период от българската археология. Става дума за късносредновековното селище, за периода от 16 до 19 век.

Книгата е издадена с подкрепата на русенската командерия „Св. Николай”, като всеки един от членовете и е участвал със собствени средства. Проф. Овчаров и екипът му са работили по разкопките без пари. Това обяви великият приор Румен Ралчев на Велик приорат България, който присъства днес на представянето на книгата. Вечерта той ще бъде със своите братя от местната комендария, които тържествено ще отчетат своята дейност.
Тази книга е първата книга на оглавяваната от проф. Овчаров институция- Институт по средновековна история.

Не зная да има друг случай в България, и не само в България, в който неправителствена организация като тази на тамплерите, да измисли всичко това- първо като идея, и после да го реализира докрай, сподери пред компетентната публика проф. Овчаров.

Всичко започва така- разказа авторът на книгата… Беше 2007-а година, когато дойде един сигнал от русенската командерия, че край с. Нисово се намират каменни кръстове. Без да имат тези знания и без да е необходимо да ги имат, те смятат, че това са тамплиерски кръстове. Този знак  е бил взет  от ранното християнство.

Подобни некрополи има на няколко места в Северна България, но не са били правени до него момент разкопки- в Североизточна и на другия край- в Северозападна България има подобни кръстове. 15-18 век от нашата история са били несправедливо пренебрегвани. Единственият подобен некропол, върху който е работено до тогава, е бил край Каспичан.  

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha