Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Прогнозите на социолози за изхода от президентския вот

Публикация 01 Oct, 2016 / Димитър Ганев

Първи- кандидатът на ГЕРБ, второ място за ген. Радев, Каракачанов с бронз

   Повечето социолози прогнозират, че все пак ще се стигне до балотаж на предстоящия президентски вот. Според тях на втория тур ще спечели кандидата на ГЕРБ. Второ място ще е за БСП, а бронзовият медал най-вероятно ще бъде за Красимир Каракачанов, а след него ще се наредят Ивайло Калфин, Татяна Дончева и Трайчо Трайков. По всяка вероятност Реформаторския блок ще има доста слаб резултат, което може да му коства министерски кресла, на мнение е Димитър Ганев.
 

Четиримата най-вероятни кандидати за президент на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, Цецка Цачева, Димитър Николов и Томислав Дончев са относително равностойни, това обяви социологът Димитър Ганев пред ТВ Европа. Според него, който и да бъде издигнат от най-голямата партия той или тя би мобилизирал избирателите на ГЕРБ, което най-вероятно ще означава и победа на изборите.
Димитър Ганев:
"Разликата между ГЕРБ и БСП е почти 2 към 1"

  Втори ще бъде кандидатът на БСП Румен Радев, който обаче няма потенциал да разшири подкрепата към себе си на втория тур, смята Ганев.
Димитър Ганев:

  "Не мисля, че ген. Радев има потенциал да обърне резултата от първия тур."
Социологът прогнозира трето място за кандидатите на Патриотичния фронт и АТАКА.
Димитър Ганев:

   "Най-вероятният бронзов медалист ще бъде Красимир Каракачанов"
Според Димитър Ганев изглежда, че Пламен Орешарски е кандидат на ДПС, което, ако се потвърди, би му донесло резултат близък до този на Красимир Каракачанов.
Димитър Ганев:

  "Доган е премислил издигането на Пламен Орешарски от една страна за да има движението кандидат, а от друга да партията да повиши цената си на втория тур."
Социолозите очакват Ивайло Калфин и Татяна Дончева да постигнат резултати сравними с доверието към партиите, които са ги издигнали. Димитър Ганев очаква доста слабо представяне от Реформаторския блок и техния кандидат Трайчо Трайков. Възможно е гласовете за него да са под 200 хиляди, докато коалицията получи близо 300 хиляди на парламентарните избори през 2014-а.
Димитър Ганев:
 

  "Това ще повдигне въпроса за промяна в управляващата коалиция, тъй като реформаторите имат свърхпредставителство, докато ПФ нямат министър. Не е невероятно РБ да се раздели с един и ли двама министри, за сметка на Патриотите."
Очакванията на социолозите са, че избирателната активност на първия тур ще бъде по-висока от тази на втория, но вероятността новият президент да бъде избран с едно гласуване е малка.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама