Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Първият BG локомотив, който се движи по релси и по шосе, вече е на Пловдивския панаир

Публикация 26 Sep, 2011 / МППанаир

Русенската фирма „Експрес сервиз“ е разработила електромобила самостоятелно

  Първият български локомотив от типа „2 в 1“, който може да се движи и по релси, и по шосе e сред експонатите на Международния технически панаир в Пловдив. Той е проектиран от специалисти на русенската фирма „Експрес сервиз“, единственият производител на локомотиви у нас.

“Освен класическите качества на този тип машини, новият модел ще притежава и характеристиките на електромобил. Подобни двупътни локомотиви не са познати в България, но са широко разпространени в Западна Европа. Разработката е изцяло наша, като за външния вид  се консултирахме с немско дизайнерско бюро”, обясни Цветелин Колев, мениджър на проекта на завода в Русе.

  Локомотивът-електромобил ще спестява много време, защото бързо ще се придвижва от един коловоз на друг. Освен това, може да се използва за теглене на ремаркета с товари из цехове и складове.

“В момента проектираме два типа подобни машини – с маневрен капацитет 200 и 600 тона. Те са изцяло електрически, задвижвани от 2 асинхронни електромотора и голяма тягова батерия. В производството влагаме голям процент български компоненти. Първият локомотив ще е готов през септември и ще бъде експонат на Пловдивския панаир”, добави  Колев.

Това е една от новостите, които ще бъдат демонстрирани на най-голямото изложение за инвестиционни стоки в Югоизточна Европа. Неговото тазгодишно издание ще се проведе от 26 септември до 1 октомври под мотото „Нов живот. Нови технологии“, акценти ще бъдат зелената енергия и екологията. Авторитетният делови форум вече привлича все повече участници заради гъвкавата маркетингова политика. Фирмите получават намаления в наемите на площите от 10 до 45% в зависимост от заявения размер, а към този бонус се добавят и отстъпка от 5% за плащане до 29 юли. Това дава възможност  дори на малки и средни фирми да се представят на бизнес събитие от европейски мащаб.

На него ще направи своята европейска премиера нов модел газови нагреватели за рибари, които осигуряват  топлина, но без пламък. Това се постига чрез използваната каталитична технология. Производител е холандската компания „Alke B.V.”, а уредът ще бъде представен от българската фирма „Карана“.    В нейната експозиция са включени и газови керамични нагреватели за тераси и градини на заведения, които са новост за българския пазар.

Как може да бъдат спестени 40%-60% от енергията за отопление на дома и офиса ще покаже фирма „Фидокс“, която предлага нов модел конвектори. Те намаляват разхода на ток в сравнение със стандартните радиатори, съчетават екотехнологии и функционален дизайн, обясняват от фирмата.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама