Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Депутатите Каракачанов и Веселинов с питане за изграждане на пътя Русе- Бяла

Публикация 21 Sep, 2016 / akcent.bg

Смазващи диспропорции в инвестициите между Северна и Южна България от влизането ни в ЕС. Съотношението е почти 1:4

   Народните представители от ПГ на ПФ Красимир Каракачанов и Искрен Веселинов внесоха питане до министър-председателя Бойко Борисов, относно политиката на правителството за осигуряване на инвестиции в инфраструктурата на Северна България.

  Според депутатите липса последователна правителствена политика не само за изграждането на пътя Русе- Бяла, по който за последните десет години са загинали над 500 човека, но и за развитието на инфраструктурата в Северна България изобщо.

 "В поредица от питания към министрите Павлова и Московски, ние народните представители от Патриотичния фронт установихме смазващи диспропорции в инвестициите между Северна и Южна България от влизането ни в ЕС. Съотношението е почти 1:4, а по отделни програми, като ОП „Транспорт“ 1:6, като тази диспропорция за новия планов период достига 1:30! Въпреки че европейските средства следва да са насочени към заличаване разликите в развитието на регионите, в нашият случай те драматично ги увеличават, което рефлектира пряко върху икономическото развитие, доходите и демографската картина на север от Балкана.

   Специалната програма за развитие на Северозапада със скромните 100 млн. лв. очевидно не е в състояние да компенсира дори частично разликата от над 7 млрд., която се е оформила до момента. В отговор на наше питане министър Павлова заяви, че са необходими инвестиции от порядъка на 5 млрд. лв. за да бъдат изградени основните инфраструктурни обекти в Северна България: магистралите „Хемус“ и „Русе – Велико Търново“, скоростния път Видин – София и тунелът под връх Шипка’’.

 

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама