Днес е : Вторник, 13 Април 2021

Искрен Веселинов повдигна темата за системните замърсявания на въздуха в Русе в Народното събрание

Публикация 14 Sep, 2016 / akcent.bg

Искрен Веселинов

  Темата за системните замърсявания на въздуха на Русе стигна до Народното събрание и Министерски съвет благодарение на Искрен Веселинов, съобщават от прес центъра на партия "ВМРО".

  Народният представител от Русе пита министърът на околната среда и водите Евелина Василева какво прави МОСВ, за да се справи с неприятните последици. 

  За периода 5-7 септември 2016 г., в Община Русе са получени повече от 35 сигнала при дежурен на Общински съвет за сигурност, свързани с остри, неприятни миризми на бакелит в кварталите "Здравец-Изток", "Център" и "Възраждане" пише Веселинов в питането си до министъра на околната среда и водите. След проверка на РИОСВ-Русе за замърсител е обявен френският завод "Монтюпе", като публично е оповестено, че санкцията, която ще бъде наложена възлиза на 500 000 лева.  

  На 13.09. следва ново замърсяване, като над двадесет са подадените от русенци сигнали на тел. 112 и до Регионалната инспекция по околната среда и водите сутринта на 14 септември, свързани с „остри, неприятни миризми на бакелит“. Продължават да съществуват рисковете за здравето на хората и чистотата на въздуха от този или от други източници алармира заместник-председателят на ПГ на Патриотичния фронт. 

  В тази връзка русенският народен отправил към министър Евелина Василева следните няколко въпроса, на които тя трябва да предостави отговор в петъчния парламентарен контрол:

  • 1. Установен ли е категорично замърсителя в посочените два случая и какви мерки са предприети?
  • 2. Какво прави МОСВ за изграждане на система за мониторинг над подобни замърсители, така че всяко тяхно нарушение да бъде регистрирано незабавно, а не след десетки сигнали на граждани и обществено недоволство?
  • 3. Има ли РИОСВ – Русе необходимия капацитет и технически средства да установява по безспорен начин подобни замърсявания?
  • 4. Ще бъде ли преразгледано Комплексното разрешително на Монтюпе и ако това ще се направи в какви срокове?
  • 5. Оказван ли е натиск от страна на френския посланик над екоминистерството във връзка с мерките, които РИОСВ бе предприело срещу замърсяванията на въздуха над Русе, преди уволнението на предишния директор на РИОСВ.

 

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама