Вторник, 26 Септември 2023

Дауд Ибрям: Искаме оставка на екоминистъра, ресорният му заместник и на директора на РИОСВ- Русе

Дауд Ибрям: Искаме оставка на екоминистъра, ресорният му заместник и на директора на РИОСВ- Русе
Публикация   15:43     13 Септ, 2016 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     2637

ДПС подкрепя гражданския протест, който ще се проведе днес, застава зад обществения интерес

  Събирането по повод  празника Курбан Байрям днес премина в пресконференция по повод нестихващите обгазявания на Русе през последните дни.

  ДПС ще настоява за оставка на министъра на околната среда и водите, на ресорния зам. министър и на директора на РЕОСВ Русе, заяви Дауд Ибрям днес, този път в ролята на областен председател на партията на Доган.

  Той открито заяви, че вина за сегашната ситуация с въздуха в Русе идва от същите хора, които са издали комплексното разрешително, а сега ще го връщат за преразглеждане. Става въпрос за 2010-2011 година, когато са издадени сегашните  ОВОС и Комплексно разрешително. Той потвърди съмненията, че неговото отстраняване от поста директор на РИОСВ през  януари 2014 година е следствие на посещенията на френския посланик в екоминистерството, след които е писал първия път обяснения, а следващия път директно бе уволнен.

  Според Ибрям е необходимо да се намали производствения обем на Монтюпе, за да се спре безконтролното изпускане на производствен въздух над града, т.е. да няма изпускане на неорганизирани емисии. Защото в този въздух се съдържат вещества с тежка органика, които идват най-вече от сърцарния цех. Там се отделят вредни вещества като диметиламини, непопадащи в „полезрението“ на лабораторните измервания, които са съсредоточени основно към общи въглеводороди.

  Ибрям припомни, че преди около 2 години с газанализатор е констатирано превишение 96 !!! пъти на диметиламени /миризмата на изгорял бакелит/, но не са били взети никакви мерки.

  Решението на въпроса трябва да бъде  намаляване на капацитета спрямо съществуващите филтри и връщане към комплексното разрешително, издадено през 2006 година. Стана ясно, че консумативите, които се ползват за пречистване на въпросните вещества, са скъпи и вероятно затова се стига до изпускането на неорганизирани емисии.

  Проблемът не е политически и засяга всички, независимо от партийната им принадлежност, подкрепи  депутатът от ДСП Ферихан Ахмедова. В случая има сблъсък на корпоративен с обществен интерес и затова ДПС застава зад гражданския протест, като също ще присъства от страната на недоволните граждани.

  Призовавам хората да излязат на улицата и да си търсят правата от държавата, заяви Ахмедова.Тя посочи като основен виновник за създалата се ситуация директора на РИОСВ- Русе.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още