Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Пламен НУНЕВ: Повечето кметове на ГЕРБ изискват повече работа за решаване на повече проблеми, но с по-малко средства

Публикация 12 Sep, 2016 / интервю на Румен НИКОЛАЕВ- част II

Приемам критиката към мен и към ГЕРБ, но само ако тя е конструктивна, твърди депутатът и областен лидер

 -  Скоро ще стане година след изборната победа на ГЕРБ от местните избори. Шест от общо 8 кметове на общини са от партията на Борисов. Кои са плюсовете и минусите от този резултат? Още повече, като се има предвид, че има един бюджет, който сега се разпределя на повече, т.е. дава се по-малко, така ли е?

  Ето, това е един от минусите. Колкото до мен аз как се чувствам- по-отговорен, работа с повече кметове и повече проблеми за решаване. При 48 кмета от 64 избираеми, особено в малките общини, има много работа и доста проблеми…

 -  Казвате много проблеми. Назовете някои от тях, такива, които се повтарят в повече от населените места…

  Хората най-вече искат нормална инфраструктура, детски площадки, искат гробищните паркове да бъдат почистени. Искат читалищата да са будни, да има събития, да има живот. В населените места, където има повече млади хора, искат да имат свой футболен отбор, ако може и да играе в сравнително престижна футболна група.

  Хората искат да има и малко забавления, особено през почивните дни.

  Кметовете поставят въпроса за ремонт на църквите- тази година сме помогнали за ремонта на 17 църкви и на 6-7 джамии със субсидия от дирекция „Вероизповедания” към МС. Храмовете са място, където хората ходят да намерят душевен покой и равновесие. Тук трябва да спомена и да похваля кмета на Русе Пламен Стоилов за Програмата за малките населени места, като през този мандат сумите са повече от 10 000 лева.

  Целта е кметовете да решават след разговори с хората какво да се направи с тези средства. Затова, ако прави впечатление, има толкова много събития, на които ни канят. Разбира се, по-активните кметове по-бързо решават проблемите, които стоят пред тях.

 -  Не се ли чувствате малко самотен, като ви канят на празненствата на общините и на други населени места вашите кметове канят само представители на ГЕРБ и тук-там, по някой друг ваш колега от парламента? Или просто другите партии реално нямат отношение към въпросните населени места?

  Може и така да се каже. Но това по-скоро е избор на кметовете, те решават кого да канят на своите селищни тържества. И ти много добре знаеш, че половината седмица съм в парламента, а останалото време е за срещи в областта за решаване на въпроси на кметовете и на селищата. Така че вероятно и тази моя ангажираност е причина да бъда част от поводите да бъда канен и да присъствам заради нашата съпричастност към живота на хората в тези населени места …

 -  Така е,бих се изненадал, ако някой не признае този факт…

  При тези посещения се срещам с хората, те споделят проблемите си. В това време кметът е до мен и търсим веднага решение. Има ситуации, при които не успяваме да решим нещата веднага, като пред хората сме откровени и им казваме истината.

  По същия начин разговарям с гражданите, които идват в часовете на Приемната. Вчера тук беше жена, болна от рак. Заедно с д-р Панайотов и помогнахме със средства за лечение.

  Знаете, че част от субсидията си ГЕРБ дава за болни хора, както и за даровити деца.Радостен съм, че помагаме на много такива, които участват на различни национални конкурси и олимпиади.

 -  Като говорим за толкова много кметове от ГЕРБ- има те ли любимци, към които да сте по-благосклонен и по-щедър?

  Към всички гледам по един и същи начин. В случаите, в които виждам пропуски в организационните мерки, помагам основно методически, тъй като отговорността си е на кмета. Но няма кмет, който да не допуска пропуски… и не само кметовете, аз също не съм безгрешен.По-важно е допуснатите пропуски да нямат фатални последици, които да са ущърб на хората. Затова и сме избрали мото – Работим за хората…

 -  Вече е даден стартът на политическия сезон в Парламента. Какви са приоритетите във Вашия ресор?

  Няма как да пропусна и да кажа, че се възмущавам от политическото лицемерие на нашите опоненти…

 - Че вие опоненти имате ли, реално?

  Смее се… Добре, тези отляво, една част отдясно. Това лицемерие според мен обезсърчава българския избирател. Мисля, че в Русе в такъв проблем не съществува. Има нормално политическо говорене с всички партии, включително и с извънпарламентарно представените.

  Но е и нормално опозиционните и част от партньорските партии да се надпреварват да трупат политически актив чрез критика на нашето управление.

  Ние винаги приемаме критиките, стига те да са градивни, да има и разумни предложения. Както и ти не рядко ни критикуваш, но винаги сме си вземали бележка в тази случаи.

- Никой няма полза от това д ви „галят по косъма” в преследване на тяснопартийни или лични интереси….

 Да, така е, но няма реално полза и от едно постоянно критикарство, без да има желание и стремеж да се свърши една или друга работа, да се реши един или друг проблем.

 Смятам, че единствено чрез диалог може да бъдат решавани проблемите, а не чрез постоянно и безпринципно противопоставяне.

 -  Как гледате на едни предположения, че ГЕРБ се опитва да неглижира предстоящите президентски избори, като ще обяви своя кандидат в последния момент. Основната цел е да преброи гласовете за подкрепа преди нови, независимо дали предсрочни или не парламентарни избори?

  Политическата практика на ГЕРБ е постоянна и непроменена. На предишните избори за президент ситуацията беше същата. Премиерът и председател на партия ГЕРБ ще обяви кандидат- президентската двойка на 2 октомври в НДК.

 -  Като член на висшия партиен орган на ГЕРБ- Изпълнителната комисия, предполагам, че Вие вече го знаете. Не че очаквам да кажете имена, но поне някакъв профил, разпознаваем ли е кандидата, предвид малкото време, което ще имат избирателите да се запознаят с него…

  Със сигурност е така. Той ще е с добър управленски опит, ползва се с доверие от гражданите….

 -  Като чувам това, сякаш женски образ изплува пред мен….

  А, не, няма да успееш да ме провокираш да кажа нещо повече. Повече няма да коментирам. Убеден съм, че президентът ще бъде перспективен и добър управник.

 -  Какво предстои пред Вас по отношение на законодателната дейност?

  Законът за МВР ще бъде разгледан на второ четене. Предстои тази седмица обществено обсъждане….

 -  Не отстъпихте ли много до приемането на Закона?

  По- скоро успокоихме системата… Парламентарната комисия взе предвид част от исканията на полицаите. Просто ще се намали административния натиск, за да има повече хора на улицата.

  Другото важно и съществено, което ще се приеме, е Законът за противодействие на тероризма. Целта е гражданите да получат по-голяма сигурност, по-голям контролна онези, които влизат и излизат в страната. Ще бъдат взети, превантивни, но драстични мерки, за да живеем и работим нормално, които се съдържат в чл. 16 и чл. 17.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама