Днес е : Вторник, 4 Август 2020

Хлебното зърно е рекордно евтино

Публикация 25 Aug, 2016 / akcent.bg

Прибрана е най-добрата зърнена реколта за последните години  По предварителни данни България ще отчете най-добрата си зърнена реколта през последните години и най-високия среден добив. Това каза днес в Разград министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

  Тя посочи, че жътвата вече е приключила, остават само няколко декара площи в отделни райони. Танева заяви още, че за края на месеца е свикан Консултативен съвет по зърното, на който ще се обявят окончателните резултати от кампанията.

  "Реколтата е над прогнозите, които имахме в началото на годината. Разбира се, много близко до прогнозите, но по-високи от това", каза земеделският министър, цитирана от БТА.

  Това по думите й говори, че българският зърнопроизводител е достигнал технология и начин на работа, който го прави конкурентноспособен на производителите в най-развитите страни, защото постига сравними добиви и сравними резултати.

  Танева отбеляза, че тази година се отчитат рекордно ниски цени, но това по думите й е пазарът и той зависи от много фактори. "Трябва все пак да се радваме на положителното, че отчетохме една добра зърнена година като добиви", каза още министърът.

  Тя добави, че пролетниците в някои райони поради засушаването са в тежко състояние, но те са единични.


 

Коментари

Реклама

Реклама