Днес е : Сряда, 8 Април 2020

Директорът на „Гранична полиция“ и един от заместниците му подадоха оставки заради обществена поръчка за превоз на бежанци

Публикация 15 Aug, 2016 / Агенция `Фокус`

Снимка :АФП

   Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов и един от заместниците му - старши комисар Йотко Андреев подадоха оставки пред министър Румяна Бъчварова. Това стана няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов разпореди цялото ръководство на „Гранична полиция” да си тръгне. Причината за недоволството на премиера Борисов от работата на „Гранична полиция” е информацията, че обвинен за трафик на мигранти е спечелил обществена поръчка на Главната дирекция за транспортиране на нелегални мигранти. Именно подалият оставка старши комисар Йотко Андреев е ръководил процедурата по ЗОП и сключил договора за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната. От МВР посочиха, че още в неделя е започнала обстойна проверка и преглед на процедурата, които ще продължат до изясняване на всички детайли. 


   Премиерът коментира случилото се така: „Освен срам, друго не мога да кажа. Това е работа на министъра да прецени и да постави този, който няма да допуска тези, които арестуват, след това да участват в обществени поръчки. То звучи като виц”. Министър Румяна Бъчварова ще трябва да провери дали грешката да се стигне до там, че човек, който е сключил договор с „Гранична полиция” да превозва мигранти, всъщност е участвал нелегално в техния трафик. 


   Бойко Борисов изрази надежда още в рамките на деня Бъчварова да постави нови хора в „Гранична полиция” и посочи, че ако не го направи тя, ще ги постави той самия. Според него министърът на вътрешните работи не може да понесе отговорност за десетките служби, които има в МВР и които взимат заплати това да не се случва. По думите му нейната отговорност е да ги уволни в рамките на деня. 


   От МВР съобщиха, че е започнала процедура по назначаването на комисар Светлан Кичиков за директор на ГД „Гранична полиция“. Светлан Кичиков е роден през 1967 г. в Бургас, завършил е висше образование във ВНВМУ „Никола Йонков Вапцаров”- Варна, специалност “Корабоводене за военно-морския флот”, магистър. Получил е допълнителни квалификации в различни обучителни курсове. Професионалният стаж в МВР на Светлан Кичиков започва през 1992г. когато е назначен на длъжност командир на граничен кораб. Последователно е заемал различни длъжности в регионалната гранична служба – Бургас. На 30 март 2015г. е назначен на длъжност началник на База Гранични полицейски кораби-Созопол. Светлан Кичиков е командир на кораба „Обзор“, който в началото на годината /26.01. – 08.03.2016 г./ участва успешно в операцията на Агенция „Фронтекс“ „Посейдон морски граници“ на гръцко-турската морска граница. 
В рамките на професионалния му стаж в МВР е награждаван многократно.

Коментари

Реклама

Реклама