Днес е : Събота, 22 Февруари 2020

Фидел Кастро на 90 години

Публикация 13 Aug, 2016 / Емилия Запартова

Фидел Кастро навършва днес 90 години. Бащата на кубинската революция въплъщава част от съвременната история на Куба, наречена Островът на свободата. Кастро е символ на борбата срещу американския империализъм в условията на тоталитарен режим. Той надживява много врагове и приятели.

  Той променя Куба, надхитрява свръхсили, които се опитват да го убият,свалят или елиминират и въпреки, че през 2008 предаде напълно властта на брат си все още има влияние у дома и в чужбина.

  Фидел Кастро навърши 90 и независимо от края на студената война с големия американски враг,той запази бойния дух с доза сарказъм. "Нямаме нужда от подаръци от империята", каза Кастро след посещението на Барак Обама на острова. Каза го в писмо в официалния вестник, който носи името на иконата на кубинската революция яхтата "Гранма". Купена от американец,с нея Ел Команданте идва в Куба от Мексико през1956 заедно с Че Гевара и още 82 бойци,за да продължат революцията и да свалят Фулхенсио Батиста 4 години по -късно.

  Кастро започва социалистическото строителство на острова. Той е само на 90 мили от Америка, която в отговор налага икономическа блокада. Фидел въвежда държавен контрол,при него детската смъртност е сведена до 1 процент, грамотността е 98 на сто, но трудещите се не могат да стачкуват, а медиите да критикуват. Рождените дни на Ел Хефе са публичен празник,той е приятел със Съветския съюз,кубинската захар отива на съветския пазар,съветски ракети на острова изправят света на ръба на ядрена кастастрофа през 1962 г. Кастро отблъсва подкрепяното от Вашингтон нападение в Залива на прасетата през 61. Докато е на власт 47 години,се сменят 10 американски президенти. Според кубинското разузнаване срещу него има 638 опита за покушение. С краха на комунизма обаче през 91 , системата му се срива- средната заплата в куба става 20 долара.

  Фидел е лидер максимо. Държи дълги речи, най-дългата е седем часа,а с предполагаемия си ръст от 1.91 излъчва увереност и хладнокръвие. Около него витае тайнственост най-вече около личния му живот. Женен е два пъти- за Мирта Диас и Далия дел Сотто. От тях има шестима сина и дъщеря от връзката си с красавицата Нати Ревуелта. Смята се, че е имал многобройни афери и много незаконни деца.

  Влошеното здраве го кара да предаде и партийния,и президентския си пост. "Бях на прага на смъртта", казва Фидел през 2006 г. От няколко години той не се появява публично. Брат му Раул стопява ледовете с Америка.

Коментари

Реклама

Реклама