Събота, 30 Септември 2023

Радан Кънев: `Здравият разум се бунтува`

Радан Кънев: `Здравият разум се бунтува`
Публикация   14:48     08 Авг, 2016 /     akcent.bg   /     576

Окончателно се е изчерпал моделът на управление на страната, наложен през последните десетилетия, казва политикът

  "Здравият разум се бунтува"– тези думи на американския президент Рузвелт, лидерът на ДСБ Радан Кънев поставя като акцент на свой актуален политически анализ, публикуван в блога му „Записки на реформиста“

  Според политика партийно-политическата “машина за избори” отново победи опитите за реформи, корупцията отново възтържествува при управлението на публичните пари, а на съдебната реформа беше сложен край, без дори да се направи опит за лечение на най-тежките язви на правосъдието.

  Кънев е категоричен, че през първата половина на 2016г. окончателно се е изчерпал моделът на управление на страната, наложен през последните десетилетия.

  Изчерпан е и моделът на правене на външна и европейска политика без национални цели. „Поне 15 години, България прави външна политика на принципа - безогледно послушание пред силните, срещу което те си затварят очите за корупцията вътре в страната, тупане по рамото от НАТО и ЕС, докато другата ръка пълни джобовете с руски пари“.

  „Не стоят различно нещата и с публичния сектор. Трайната политика на модела е имитация на реформи, съчетана с партийно превземане на всички административни позиции и зависими от властта работни места. Провеждана непрестанно от 80-те години насам, тази политика доведе до разруха на администрацията и цялата публична сфера“.

  “Моделът отхвърли личните заслуги, усилия, образование и труд като основно мерило за издигане в обществото. И това по особено болезнен начин се пренесе върху българското образование. Заслепени от преследване на делегирани бюджети и управление на обществени поръчки, ръководителите в образованието - от директорите на училища до висшите кадри на министерството, забравиха целта на образованието - създаване на грамотни и професионално квалифицирани млади хора. Непрекъснато се свалят критериите за получаване на тройка и съответно - диплома, както в средното, така и във висшето образование”, допълва анализа си Кънев.

  Той отчита, че „над две трети от българските граждани искат радикална съдебна реформа по румънски модел, а три четвърти от българските политици - независимо от кой елемент на “машината” произлизат - са обединени за да спрат такава промяна. Защото прочистената съдебна система може да прочисти останалите обществени институции. А именно прогнилите институции са хранителната среда на “елита”“, пише Кънев.

  Той е категоричен, че в крайна сметка така се провалят шансовете за ускорено икономическо развитие. „Липсата на правила, неработещата администрация, затъващото образование и над всичко - политическата корупция, спират и външните, и вътрешните инвеститори. Казано просто - няма кой да поеме риск и да вложи пари и труд в нездрава среда. Съответно - няма кой да създаде нови работни места и да осигури конкуренция на пазара на труда, която да повиши доходите на работещите българи”, предупреждава реформаторът.

Тагове : Радав Кънев ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha