Събота, 30 Септември 2023

НОИ пак отчете рекордни разходи за болнични

НОИ пак отчете рекордни разходи за болнични
Публикация   19:02     17 Юли, 2016 /     Десислава Колева   /     1177

Само за първите три месеца са платени над 112 млн. лв. за обезщетения за общо заболяване

  Разходите на Националния осигурителен институт за болничните продължават да нарастват и през тази година, като само за първите три месеца те са близо 107.5 млн. лв. Освен че сумата е рекордна за последните години, ръстът също е най-сериозен от 2013 г. насам. За първите три месеца са платени 15.5 млн. лв. повече спрямо март миналата година, сочи справката на НОИ, изготвена за "Сега". Това се дължи както на по-високото обезщетение, така и на повечето хора, ползвали болничен.

  НОИ поема болничния след третия ден. Първите три дни са за сметка на работодателя. За първото тримесечие на годината работодателите са платили 144 хил. листа за общо заболяване. В последните години болничните, платени от фирмите, също растат. За първите три месеца най-често се ползва болничен за три дни - от всички обезщетения близо 87 хил. са за три дни, а над 39 хил. - за два. Няма данни колко струват тези дни на бизнеса.

  Тенденцията за увеличаване на разходите на бизнеса и на държавата продължава за поредна година въпреки електронното подаване на болнични, което трябваше да ги ограничи. От миналата година лекарите подават данните в НОИ само по електронен път, а от началото на тази година и работодателите с над десет работници подават онлайн. Това обаче не води до спад на обезщетенията за общо заболяване.

  До спад трябваше да доведе и друга мярка - за плащането на първите три дни от работодателите. Тя бе въведена през 2009 г., за да се ограничат злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари. Мярката обаче не дава очаквания резултат - ефектът за поредна година е точно обратен - и държавното осигуряване, и бизнесът плащат все повече за болнични. Всъщност само през първите две години мярката имаше ефект - през 2010 и 2011 г. Тогава разходите на НОИ намаляха. След това обаче всяка поредна година харчовете по това перо растат, а миналата година дори надминаха предкризисните нива от 2009 г.

  Според последните данни на осигурителния институт към март тази година на 468 хил. работещи е платено обезщетение за общо заболяване. Това са 4.1 млн. загубени работни дни. За сравнение - през първите три месеца на 2015 г. 441 хил. българи са ползвали обезщетението, а загубените работни дни са били под 3.7 млн. лв. Освен броя на хората, които излизат в дълъг болничен, се увеличава и средният брой на дните, които те отсъстват от работа - от 8 дни средно на човек през м.г. на 9 дни за началото на тази година.

  Освен близо 108-те млн. лв. за болнични НОИ е платил и около 4.5 млн. лв. за гледане на болен член от семейството, което прави общо 112 млн. лв. за обезщетения за общо заболяване. Това е с 16 млн. лв. повече от миналата година. Средното обезщетение е близо 168 лв. Миналата година към същия период средната сума, плащана от НОИ, е почти 157 лв. В бюджета на НОИ за цялата година са заложени близо 417 млн. лв. за обезщетенията за общо заболяване - с 11% повече от 2015 г. Към тримесечието НОИ е в лек преразход по това перо.

Тагове : НОИ , болнични ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha