Днес е : Петък, 5 Юни 2020

Изборът на кандидат-президент - между покер и конкурс по красота

Публикация 08 Jul, 2016 / дневник

Единственото ни условие е кандидатът на ГЕРБ за президент да бъде разпознаваем за обществеността.

Това заяви в края на миналата седмица председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в сутрешния блок на БНТ.

Единственото условие.

Не стана ясно, а и водещият не го попита – с какво трябва да бъде разпознаваем кандидатът. Очевидно няма значение, човекът трябва да е известен, останалото са подробности.

Разпознаваеми са много хора в държавата. Христо Стоичков и Бойко Борисов като че ли са на топа на класацията, знаят ги и навън. Слави Трифонов. Волен Сидеров. Азис. Бареков. Гала. Динко от Ямбол. Николета Лозанова. Криско. Митьо Очите. (Луна вече стартира кампанията си.) Изчерпателен списък няма как да се направи, но пък има една закономерност – много от разпознаваемите нямат фамилия, карат с едно име или прякор. То им е достатъчно, за разлика от останалите, ординерните хора.

Стойностните, достойни, почтени, интелигентни хора, които всеки от нас познава, при това немалко, са абсолютно неразпознаваеми за широката публика. Ерудити от всякакви области - юристи, икономисти, журналисти, университетски преподаватели, писатели, хора на изкуството, всеки от тях доказал се в професията си и спечелил заслужено уважение, но безперспективно непознат на широката публика.

Проблемът, всъщност, е в дълбокия, цивилизационен разлом между представите на г-н Цветанов и на съпартийците му за това що е избор и самата идея за демократични електорални избори.

Изборът, както го представя г-н Цветанов, е нещо средно между покер и конкурс за красота "Мис/Мистър президент". Изважда се кандидатът

като коз от ръкава в последния момент

и за него не остава време за друго, освен да призове за световен мир.

Същинската изборна кампания се очертава по-малко от месец. Как ще ги стигнем американците? – вече не е актуален въпрос. Занапред те ще ни догонват с тяхната разточителна кампания над година за един пършив мандат от 4 години.

Изцяло неоснователни ще се окажат очакванията кандидатите в президентската кампания да споделят с електората визията си за:

- президентските правомощия и начина на тяхното упражняване;
- държавният глава като олицетворение на единството на нацията, президент на всички български граждани, независим политически и корпоративно;
- президентът като представител на страната в международните отношения, силните и слабите страни на българската външна политика, неговите приоритети в тази област;
- президентът като върховен главнокомандващ и председател на Консултативния съвет по национална сигурност /КСНС/;
- упражняването на правомощията по даване и отнемане на гражданство, даване на убежище, помилване, опрощаване на дългове;
- критериите за назначаване на дипломатическите представители, членовете на Конституционния съд от президентската квота, както и другите назначения, които конституцията и законите му предоставят;
- правото на вето;
- гаранциите за екипна работа със своя вицепрезидент (след последния мандат това е наложително). Подбор на съветници;
- основните вътрешнополитически приоритети пред управлението на държавата, включително съдебна реформа, демографска криза, здравна реформа, образователна;
Ит.н.

Доколкото и другите президентски кандидатури се очакват в последния момент,

дискусия по тези теми няма да има

Както става ясно от разясненията на г-н Цветанов, който е и всепризнатият изборен стратег на ГЕРБ, късното обявяване на кандидатурите и скъсяването на реалната изборна кампания до един месец преследва благородната цел да спаси избирателя от популизма. Кандидатът на ГЕРБ вече ясен, но "чисто тактически" ще бъде обявен през септември, защото "трябва да бъдем притеснени от популизма, който може да бъде впрегнат в една предизборна кампания, защото, както Великобритания, англичаните в момента преценяват, че изборът, който са направили само преди няколко дни, е грешен не можеш да промениш избора си два или три дни след това." Затова ГЕРБ не трябвало да допусне да се вкара цялата предизборна машина, за да бъде "дискредитиран" и "смачкан" техният кандидат, както това било направено с парламентарните избори през 2013 г. със сигнала за Костинброд.

Другояче казано,

за да няма популизъм, няма да има и изборна кампания

Когато Цветан Цветанов заклеймява популизма, това е все едно Памела Андерсън да протестира срещу силикона. Ама не е толкова смешно.

Иначе е прелюбопитно, кой ще е този тъй "разпознаваем" кандидат, който същевременно е толкова уязвим откъм публични атаки. Как досега се е опазил от обществено разголване и как смята да го кара през петте години мандат?

Тепърва предстои да разберем и защо действително ГЕРБ бави кандидатурата си – дали защото всъщност още нямат кандидат, дали защото все още текат задкулисни пазарлъци между политическите сили кой да бъде назначен за следващия държавен глава (докато ние си мислим, че избираме), дали защото определеният за кандидат е толкова срамен, че по-добре името му да се пази в тайна до последно.

Бащите на американската конституция преди повече от два века са написали, че изборът на президент трябва да се извършва от хора, които са способни да оценят необходимите за поста качества и които работят при благоприятни условия за обсъждане и трезво съпоставяне на всички основания и подбуди, ръководещи техния избор.

"Процесът на изборите дава морална гаранция, че длъжността на президента няма да се падне на човек, който не е във висока степен надарен с необходимите качества. Дарбата за низки интриги и дребните хитрини на популизма могат да стигнат само за издигането до първо място в отделен щат; но на човек ще са му нужни други таланти и други достойнства, за да завоюва уважението и доверието на целия съюз или на такава значителна част от него, каквато би му потрябвала, за да кандидатства успешно за видния пост на президент на Съединените щати. Няма да бъде пресилено, ако кажа, че на това място почти винаги ще виждаме хора, прочути със способностите и добродетелите си." (Хамилтън, "Федералистът")

Разбира се, това е един идеал и, като всеки идеал, той е непостижим. Вижда се и от актуалните събития. Важно е равнението по този идеал - прочути със способностите и добродетелите си.

Други се прочуват с крилатата фраза - "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме".

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама