Днес е : Четвъртък, 28 Януари 2021

Отново бизнесът в цайтнот-този път за касовите апарати

Публикация 20 Jun, 2011 / Румен НИКОЛАЕВ

Защо трябваше сега да затваряме пари, след като още година се отлага, питат бизнесмени и отговор не търсят...вече

Няма по-страшно от това, да не можеш да си планираш работата даже и един ден напред. Така русенски бизнесмени посрещнаха новината за отлагане на свързването на касовите апарати с НАП за една година. Ами защо точно сега трябваше да дам 700 лева… или Явно лобито на тези с касовите апарати не издържа на сивия сектор… са част от коментарите за поредната непоследователност от страна на финансовия министър Дянков.

Преди Великден точно в Русе Янко Енев от Месалина изненада финансист №1 на България именно с този въпрос- как ще стане свързването на 300 000 единици за толкова кратко време, като се има предвид, че за фирмите, които търгуват с горива, времето бе доста повече. Ето и отговорът на финансовия министър дословно:

Доста детайлен въпрос. По закон, който бе предложен от НАП, през септември всички търговци трябва да имат такива неща. По данни на НАП това са 300 000- 350 000 единици. Това възможно ли е да стане до края на септември? Страшно се съмнявам. Преди месец събрах директорите на НАП и им казах да ми дадат истински преценки дали това може да стане до септември… Оттогава не съм ги чувал. Дали ще стане това до септември- едва ли. Ако съдим по бензиностанциите- те са около 3400 или търговски единици и свързването им отне около два месеца и половина, три месеца.

Така че явно няма как да стане до септември за всички.

Въпреки това Дянков пришпори подопечния си Красимир Стефанов да влезе в поставения първоначално срок. Той от своя страна заплаши бизнеса, че ще бъде и в преносния, и в буквалния смисъл спрян, ако това не стане.

Явно вслушал се в съпартийците на Цветанов, тъй като Дянков не е ясно дали е член на ГЕРБ, е приел срокът да се удължи…ЗАСЕГА.

 

Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара, коментира пред Дарик, че

отлагането на връзката на касовите апарати с НАП не бива да означава отказ от нея.

Колев обаче бе категоричен, че за малкия и среден бизнес това е много важно решение, защото все още той не е готов технически и финансово да направи тази стъпка.

Финансовото бреме обаче може да се окаже не за малкия и среден бизнес, който среща най-големи трудности със закупуването и инсталирането на нужните устройства, а за държавната хазна. Данъчните засега нямат официален коментар по темата. От известно време се е подготвяла наредба, която да облекчи малкия и среден бизнес, но все още окончателни текстове няма. В последното си участие в „Седмицата" по Дарик изпълнителният директор на данъчните Красимир Стефанов отговори на обвиненията за липса на инициативност именно с въвеждането на връзката между данъчните и фискалните устройства. Тогава Стефанов заяви, че има и записани предложения от страна на данъчните, които са представили възможността за връзка на касовите апарати на фирмите още по времето на миналото правителство. Когато кабинетът „Борисов" е дошъл на власт, данъчните са припомнили идеята и премиерът и Дянков са се съгласили, че трябва тази идея да бъде реализирана максимално бързо.

Асоциацията на индустриалния капитал в България също претендира за авторството на идеята. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обаче бе категоричен, че сроковете, заложени в наредбата, не отговорят на възможностите, затова отлагането е правилно решение. Според Велев поетапното осъществяване на връзката между касовите апарати и НАП трябва да стане на базата на оборотите на фирмите, а за останалите да имат по-дълъг срок за закупуване на нужната техника и преодоляване на техническите проблеми. Велев не се нае да коментира какъв трябва да бъде минималният оборот, при който връзката на касовия апарат с данъчните трябва да се осъществи по-бързо, защото за това е необходим специален математически модел.

На въпрос дали отлагането не е глътка въздух за сивия спектър, защото осъществяването на връзката на касовите апарати с НАП ще прекрати в голяма степен укриването на обороти, Велев отговори: "Ние от асоциацията правим това предложение поне пет години, тъй като има наши фирми в Сърбия и го видяхме там. Ние не сме против него, просто е нужно време. Никой не може да каже на слънцето да залезе в 12 часа на обяд".

Така и никой представител на бизнеса не успя да обясни защо фирмите не са се подготвили, въпреки че сроковете бяха известни още от началото на годината. За най-малкия бизнес, който няма регистрация по ДДС, настоящите срокове са март догодина, а сега сме юни. Остават и още въпроси - защо на данъчните им се взема основен инструмент за събиране на приходи именно в момента, когато търпят критики за ниската събираемост. И защо бизнесът, който непрекъснато сочи с пръст сенчестите практики, сега защитава отлагането на техния край.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама