Днес е : Вторник, 31 Март 2020

Радио КИТАЙ започва европейската си обиколка от Русе

Публикация 16 Jun, 2011 / akcent.bg     В края на месец юни 2011г., в Русе ще се състои интересно и необичайно събитие, което е премиера за България. За първи път ще се проведе официална церемония по награждаването на победителите от "Конкурса за китайски бойни изкуства", обявен и осъществен от Българската редакция на Радио Китай за чужбина. Специално за церемонията в Русе ще пристигне от Пекин официална делегация от Радио Китай, която започва европейската си обиколка от България. На церемонията ще присъстват представители на посолството на Китайската народна република. Официален домакин и съорганизатор на събитието по награждаването е Община Русе. Съорганизатори са Център по ушу и тайчи "Калагия", Общински младежки дом, СОУ "Васил Левски". Официалната церемония и съпътстващите демонстрации на традиционни китайски изкуства, китайска култура, традиционни игри и др. ще бъдат представени в Пленарна зала и пред Община Русе.

Идеята на Радио Китай за "Конкурс за китайски бойни изкуства" е първа по рода си и дава възможност да се получи оценка от китайски експерт - майстор по традиционно ушу - вътрешни и външни стилове.
Това събитие наистина е много значимо и ценно поради факта, че Китай е родината на много прочути стилове бойни изкуства, легендарни майстори и центрове на културата на Воинското изкуство - манастирите Шаолин, У Дан, Ъ Мей и други, световноизвестни от многобройните филми, спектакли, демонстрации на китайските майстори. Чрез участието си в конкурса всеки получава възможност да се докосне по един уникален начин до Началото, до Изворите на великия Път на себеусъвършенстването, до възпламеняващата сила на Духа. Ушу е признато съкровище на световната култура, което принадлежи на целия свят.

В обявения на сайта на радиото конкурс взе активно участие русенския Център по ушу и тайчи "Калагия /спортен клуб/. За изключително краткото време за подготовка за конкурса "Калагия" успя да организира много от своите членове, някои от които живеят извън България. Екипът по подготовката работи денонощно повече от месец и заедно с участниците и техните семейства създаде красиви и благородни творчески резултати, изпълнени искрено и с истинска любов. По същия начин на хиляди километри от Русе, в Пекин, работеше екипът на китайските специалисти. Получи се невероятен синхрон, хармония и творческо разбирателство.

Нашият град е избран за церемонията поради две причини: известността на Русе като красив европейски град, умел домакин на значими културни, спортни и др. събития и международния авторитет на Центъра по ушу и тайчи "Калагия".

Повече за конкурса можете да научите от сайта на Радио Китай / на български език/ : http://bulgarian.cri.cn/

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама