Понеделник, 2 Октомври 2023

А. Бобоков: 2011-а ще е най-силна в историята на Монбат

А. Бобоков: 2011-а ще е най-силна в историята на Монбат
Публикация   15:04     20 Ноемв, 2010 /     интервю    /     598

Дружеството ще произвежда старт- стоп системи за новите автомобили

 

 

 

    Господин Бобоков, къде приоритетно ще се инвестират средствата от двата заема, които Европейската банка за възстановяване и развитие отпусна на „Монбат” и „Приста oйл”?

- Преди да започна искам да направя едно уточнение, че сме в процес на одобрение на отпускане на средствата от ЕБВР, окончателното решение предстои да се вземе в началото на месец декември и чак тогава кредита за групата ще е факт. Одобрените проекти от Банката са за нас един тест, че регионалната ни стратегия е вярна, че компаниите са в добро конкурентно състояние и полагат необходимите ресурси за прозрачни управленски практики.  Групата компании са експортно ориентирани и Балканите са тесни. Гледаме към нови европейски райони, където експанзията е предстояща, засилваме позициите в ЦИЕ и Турция. За двете фирми финансирането ще се ползва за различни цели, но в крайна сметка експортния потенциал и на двете ще се засили. Ще се подобри ефективността на производството, а от там и печалбата ще се увеличава. Една част от парите са за рефинансиране на други кредити – от краткосрочно финансиране отиваме към дългосрочно.

 „Монбат” ще ползва парите основно за модернизация, като и двата ни завода – в Монтана и Добрич ще получат суми, които в рамките на година-година и половина ще се инвестират. Ефектът ще е много бърз, защото това са технологии и машини, които понижават себестойността и правят продукта по-качествен.

 

Т.е. ще се модернизира сегашното производство?

- Да. Ние всяка година отделяме пари за модернизация. Това е процес, без който не може, защото иновацията движи експорта. Трябва да има нови продукти, да има нещо ново, което да заинтересува клиента. Ние оперираме основно в Западна и Централна Европа, а на тези пазари клиента е претенциозен, но слава Богу е платежоспособен. Стремим се с новите продукти да задоволим търсенето, което все още е в начален етап. Става въпрос за т.нар. старт-стоп системи, които се вграждат в автомобилите за понижаване разхода на гориво. Базира се на оловно-кисели батерии -технология позната от край време, но въпроса е, че с едни добавки в пастата, специален сепаратор и компресия в самата батерия се постига ефект, който е достатъчен да задвижва електрически за кратък период от време новите автомобили на реномирани производители. Бъдещето не е на електромобилите или хибридите, а на тези старт-стоп системи, тъй като са изключително компактни, надеждни и не толкова скъпи.

 

Къде ще са инвестициите на „Приста oйл”?

- Една част от парите са за рефинансиране на съществуващ дълг към акционерът Грамърси, друга за модернизация и нови мощности за производство и пакетиране на масла и смазки. Инвестициите ще са в Русе, Верила и в унгарското дъщерно дружество „Богдани-Петрол”. Съществената част от средствата са предназначени за изграждане на международна мрежа от пунктове за смяна на масла, което си е директно подпомагане в маркетинга и продажбите. Тази програма ще засегне по-зрели пазари и ще даде моментален ефект в реализацията. Заемните средства не са оформени като еднократно упражнение, а комбинация от цели, които да бъдат изпълнени в по-дългосрочен план.

 

Колко пари ще са за рефинансиране на акционерния заем от Gramercy Emerging Market Fund?

Заемът ще бъде рефинансиран на 100% , каквото е и нашето вътрешно споразумение.

 

Как очаквате да се повишат резултатите на двете компании след инвестициите?

- Ефектът е много бърз, защото повечето инвестиции са целеви и са в производството – за занижаване на себестойността и увеличаване на положителния ефект от функционирането на компаниите. 6 и 8-годишния срок на кредитите дава възможност да се направят инвестициите и заложените обеми и печалби от тях да изплатят заема.

 

Защо избрахте ЕБВР, не е ли по-голяма бюрокрацията в една подобна институция?

- ЕБВР е банка, която участва и финансира по-глобални проекти, свързани с изпълнение на по-дългосрочна стратегия, където не се очаква краткосрочен ефект, който пък в по-голямата си част е интересен за търговските банки. Допълнителен стимул за нас, нашите партньори и обслужващи банки е, референцията, която получаваме затова, че ЕБВР е подкрепила бизнеса ни, тъй като това е една много консервативна финансова институция. Малка част от финансирането, което дава ЕБВР е за частни проекти, повече отива в публични проекти.

 

По-добри ли са условията отколкото на нормална търговска банка?

- ЕБВР е също пазарно ориентирана, прави т.нар. „маркет тестове” и работи при лихвени и нива на такси, каквито са разумни за международния банков пазар.

 

Заради подценеността ли продължавате с обратните изкупувания?

- Точно така. Ние ще продължим, макар и с не толкова големи обеми, но е важно посланието към инвеститорите. Това си е една инвестиция в бъдещето. С оглед намерението ни да се листваме на втора борса, ще имаме около 2 млн. акции, които да отидат за посрещане апетита на потенциалните инвеститори.

 

Накъде ще върви „Монбат” след последните преструктурирания в групата?

- Компанията стратегически стои много добре. Нямаме аналог на стратегията си в Европа и акция от 6 лв. е подценена с поне 30%. Това ще се види с двойното листване и как ще се приеме „Монбат” на втората борса. Търсим и друг ефект  -ликвидност, не толкова на оценка.

Отделянето на „Монбат рисайклинг” беше направено, защото бизнесите са различни и единственото, което ги обединява е суровината. От рециклирането идва и по-голяма част от печалбата в групата на Монбат. Имаме и втори завод в Сърбия, но процеса на пускане на тези мощности и малко по-сложен. Заводът в Румъния ще е готов през декември. Следващата година ще сме достатъчно обезпечени с олово и полипропилен за да задоволим нуждите на производството.

 

Ще се понижат ли индивидуалните резултати след отделянето?

- Правим консолидация, която не включва заводите в Румъния и Сърбия, защото те все още не работят. Всеки месец даваме резултати на консолидирана база на българското рециклиращо предприятие и завода в Монтана. За да е пълна консолидацията трябва да добавим завода в Добрич и двете рециклиращи мощности в Сърбия и Румъния.

Обнадежден съм и мисля, че следващата година ще е най-силната в нашата история. Декември ще направим прогноза за 2011 г., а тази година ще сме в  плана. Винаги казвам на анализаторите да имат предвид, че печалбата преди и след данъци на консолидирана база трябва да се нормализира. Трябва да се добавят разходите, които са правени за заводите в Румъния и Сърбия, а това са 2 млн. EUR. Догодина тези 2 млн. EUR ще са в плюс и ще се отразят в печалбата.

Пазарите ни са определени и ако имахме какво още да продаваме сигурно щяхме да продадем 25-30% в повече. Капацитетът ни се използва напълно и голяма част от предвидената инвестиция е и отново в производствен капацитет. Това, че имаш 3 млн. батерии инсталиран капацитет не означава, че ще ги произведеш, а само че през трудните месеци ще може да се покрие търсенето.

 

Как вървят продажбите на „Монбат” на вътрешния пазар?

- Цените на вътрешния и външния пазар са еднакви. Ние не гоним задължително голям пазарен дял в България, който да ни позволява да продаваме евтино на външни пазари. Колкото може да поеме българския пазар, толкова. Сега с увеличеното производство, малко повече внимание ще обърнем и на вътрешния пазар, защото и капацитета ни ще е по-голям.

Доколкото знам, продажбите на дребно у нас се понижават и спрямо миналата година, което не говори добре за потреблението, което е съществена част от БВП. В България мина 60%, но за някои държави е 75%. Вътрешното потребление е много важно за икономическия растеж и когато се замразяват заплати, и постоянно се говори за криза няма как да вървим нагоре.

 

Кое ви накара да погледнете към европейските борси?

- Липсата на ликвидност на БФБ е от решаващо значение. Нашата стратегия и поглед върху бизнеса винаги са били със стремеж да дадем на миноритарните акционери нещо, което другите не им дават. Не само с обратното изкупуване, но и с тази навременна информация, която предоставяме. Сега с ликвидността която търсим, било в Полша или Германия. Инвеститорът, който иска да купува и продава големи обеми акции, той ще може да прави сделките на втория пазар.

Ние само изкупуваме, но това в определен момент се изчерпва. Винаги сме го виждали като временна мярка за критични ситуации. Не че не може да изкупуваме още две години, но къде отива идеята за борсата. Ако всеки тръгне да изкупува, капиталовия пазар се превръща в нещо като „buy back” борса.

 

Кои са фаворитите за двойното листване?

- Полша е добра алтернатива. Не мога да класирам другите, защото все още правим проучвания, и когато имаме проспекта веднага ще обявим къде ще е двойното листване и ще започнем процедурите. Надявам се януари-февруари да сме започнали.

 

Бяхте казали, че мислите за увеличение на капитала със собствени средства, за да направите „Монбат” още по-ликвидна позиция. На какъв етап са тези планове?

- Всякакви решения могат да се вземат. Най-важното обаче е компанията да има солидна основа и бъдеще. От там нататък доколко добре ще се използва тази ситуация – дали Полша или друга борса, доколко е възможна продажба на част или акции от компанията, всичко е отворено и е въпрос на солидна основа.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още