Понеделник, 2 Октомври 2023

Да се върнем обратно към смисъла на институциите- прочитът на Ивайло Калфин за проекта АБВ на президента Първанов

Да се върнем обратно към смисъла на институциите- прочитът на Ивайло Калфин за проекта  АБВ на президента Първанов
Публикация   14:59     14 Ноемв, 2010 /     интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     603

Евродепутатът е песимист за възможностите ни да усвояваме пари от еврофондовете

  Евродепутатът от КБ Ивайло Калфин бе сред гостите на Русенския университет, чиято 65 -а годишнина бе отбелязана тържествено в петък. По време на официалната вечеря в хотелски комплекс „Рига” ексвъншният министър отдели време за това интервю специално за AKCENT.BG.

     

 

 

Г-н Калфин, време ли е вече да се говори по-конкретно за Проекта АБВ на президента Георги Първанов?

-       За този проект вече се говори, след като бе обявен официално преди няколко дни. Друг е въпросът,че  той все още не е учреден, няма ги механизмите и структурите, по които да се работи. Надявам се това да стане максимално бързо в рамките на няколко месеца...

-       Каква е идеята на проекта?

-       Целта е да се съберат хора от партии, и извън партии, които искат да участват в процеса на вземане на решения в политиката. Именно тук не останаха свестни хора, които да имат обществена подкрепа.

-       Не се ли притеснявате, че и сега около АБВ-то ще се скупчат познати имена и физиономии, преминали през целия политически спектър, с единствената цел да не изпаднат или пък да влязат отново във властта?

-       Сигурно и това ще го има. Но тук идеята не е да се влезе във властта. Идеята на проекта е наистина да събере хора, които имат какво да кажат.  В голямата си част те  са професионалисти, познати лица, но не в политическата светлина- лекари, професори, счетоводители- хора, за които се счита и знае, че си познават професията и искат по някакъв начин да променят начина, по който се вземат решения. ..

-       Не Ви ли се струва ненормално, че в европейски град като Русе има със сигурност хора, които или са били канени, или са се срещали с президента , или пък просто харесват тази идея, но не смеят да  изразят позицията си публично. По скоро това не е ли притеснително?

-       Точно затова трябва да го има този проект. В момента никой не иска да си признае, че се занимава с политика- първо, защото политиците имат изключително  лоша физиономия и второ, защото в момента безогледно се мачкат от управляващите всички опоненти, политически партии, институции. Това доведе до абсурдно положение на политическия модел в България. ...

-       Ще излезе прав Иван Костов, като заяви, че парламентаризмът е заплашен, така ли?

-       Иван Костов е много прав в случая. Нормално е да има различни партии, които да се сменят във властта. Никой не е вечен и  тези смени дори  са нещо добро. Лошото е, че се съсипват институциите. Този парламент ще ни трябва, не може да се казва, че хората там са безделници, приема се бюджет, гласува се вот на недоверие на правителството...

... президента го няма, Бойко Борисов не се интересува от партията си, взема еднолични решения... някой иска да ни вкара в някаква еднолична власт, от което няма да се чувстваме по-добре...Според мен това е идеята на проекта- да се върнем обратно към смисъла на институциите.

-       Вие сте депутат в Европейския парламент, един от малкото български депутати , според мен, който си позволява критики към тази институция. ЕС не е нещо свещено, което ние безрезервно трябва да гледаме и да следваме, заради  което  често загърбваме дори националните си интереси, така ли е?

-       Мога да дам много примери, в които България не си формулира интереса тогава, когато трябва да го направи. Такъв пример е обсъждането на Фонда от 750 млрд. евро за подпомагане на страни, членки на Еврозоната- ние участваме в гаранцията на този фонд, а не получаваме пари от него, защото никой не се е обадил...

-       А кой трябваше да се обади?

-       Това се решава на съвет на финансовите министри...това трябваше да се гласува преди около 2 месеца. Съветът на министрите на икономиката  има предложение да се затворят въглищните мини до 2014 година. Ние водим битки в ЕП да продължим  този период, защото за България минната индустрия е важна- много хора са ангажирани в този сектор. Три страни се обявиха против- Испания, Германия и Румъния. България не зная защо се е съгласила или е проспала, че трябва да си затвори мините 2014 година. Много примери има в тази посока, които показват как не знаем да си защитим интереса... разбира се, има и добри примери. По- важно е да изчистим недостатъците, а не да се радваме на 2-3 добри примера.

-       Ще се промени ли скоро невъзможността на България да усвоява пари от еврофондовете?

-       Сега започваме да увеличаваме капацитета си да усвояваме европари. Безспорно сега влизат у нас повече пари. Според мен обаче и ще изгубим много фондове...

-       Например ...

-       Например Фондът за земеделие и регионална политика- по програма „Конкурентноспособност”  има два процента, разплатени досега...

-       А защо се случва така, къде е проблемът?

-       Вина за това има и предишното правителство, но сегашното уволни много хора, ликвидира целия капацитет, заплаши администрацията, че ще я вкара в затвора. Тя се парализира и спря да работи. Ние сме вече в третата година от настоящата бюджетна рамка, остават още четири. Не ми е ясно как ще усвоим за това време 98 на сто от средствата, след като досега сме усвоили едва две на сто. Да, капацитетът се увеличава, но в сравнение с другите нови страни- членки, нещата не са добре. Ако миналата година, лятото, бяхме някъде по средата, то сега сме фаворити за последното място по използване на фондове. Тук няма никакъв смисъл да си прехвърляме вината- това правителство виновно, онова виновно...За това, което говорих, се е случило при това правителство... Националният интерес не е партиен. Който и да управлява, трябва да направи максималното, за да влязат повече от тези пари в България.

-       Готови ли сме за Шенген и смятате ли, че трябва да бързаме толкова много?

-       Ние сме готови за Шенген. Това ще облекчи пътуванията на гражданите, ще облекчи и държавата. Ние сме направили всички инвестиции, които трябва да направим. Но не мисля, че това ще стане в началото на следващата година, както се очаква. Виждаме, че имаме проблеми с Франция и Холандия. За съжаление, това е следствие на абсолютно безгръбначната политика на правителството. Пример на тази политика е скандала с ромите във Франция. Ние бяхме абсолютно несправедливо набедени. 100-на души бяха върнати, а това определено не е проблем за Франция. Вместо нашето правителство да си защити позицията, да каже, че имаме проблем, че по това се работи, че тези 100 роми не са никаква заплаха за Франция- правителството ни предпочете да си мълчи, премиерът каза: „Това не е наш проблем”. Убедил съм се още преди да влезем в ЕС, а и сега, и като бях външен министър, че ако не си отстояваш интереса, теб те мачкат.

-       Вие сте един от хората, които сте запознат с проблема „Такса Дунав мост”. Смятате ли, че ще бъде решен до края на годината, както обещават управляващите- таксата да бъде намалена, дори това да стане едностранно?

-       Тя може да бъде намалена, въпросът е да се премахне или да остане символична. Досега и сега проблемът винаги е бил от румънска страна. България може едностранно да го направи във всеки един момент. Финансовата системата в Румъния така действа, че няма съгласие по този проблем. Това, което трябва да се направи, е да се използват максимално всички лостове за натиск върху румънската страна. Този натиск го пренасяме и в Европейската комисия, за бъде решен проблемът.

-       Как ще коментирате един такъв факт. Проектите, които се изготвят както на национално ниво, така и по европрограми, много често включват сериозни суми нецелесъобразни разходи. В рамките на един проект на Европа, тези разходи стават пример за „подражание”,  докато подобни разходи у нас, но не по проекти, се преследват  дори като престъпление... Така ли продължи остане този парадокс?

-       ЕС е една сложна бюрократична машина. Аз не мисля, че ние можем да я променим. Най-доборото, което можем да направим, е да се напаснем към нея. В смисъл, да се възползваме максимално от тази мащина. Много бюрокрация има в нея, има много негативни страни, но има и положителни страни... Като вкараш една суровина  от едната страна, от другата излиза готов продукт, със сигурност. Това, което трябва да стане, е да се научим, че има определени процедури- не да се оплакваме от тях, а да ги спазваме.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha