Пеевски премести мениджъра на Lafka в `Техномаркет`

Пеевски премести мениджъра на Lafka в `Техномаркет`
Публикация   07 Септ, 2016   /     akcent.bg   /     1513

След павилионите за цигари и вестници Борис Захариев ще управлява веригата за техника

   Поредна серия мениждърски промени са направени в двете големи компании за търговия на дребно, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. След като по-рано тази година беше назначен нов борд на "Булгартабак холдинг", а преди по-малко от месец беше сменен управителят на млечната компания "Лодис инвест", сега размествания са гласувани също в "Табак маркет" (Lafka) и веригата магазини "Техномаркет", пише "Капитал". Точно преди празниците в Търговския регистър са подадени документи за вписване освобождаването на Борис Захариев като член на борда на директорите и изпълнителен директор на първото дружество и назначаването му като прокурист на второто. На негово място в компанията за търговия на дребно с цигари и вестници е избран Цветан Нейчев, който доскоро е бил в ръководството на друго дружество от групата на Пеевски - "Разпространение на печата". От компаниите не коментираха каква е целта на рокадите, но докато предишните изглеждаха фиктивни, то при "Техномаркет" се променя водещият мениджър - Захариев засега е прокурист, но по информация от сектора сегашният изпълнителен директор Евгени Гълъбов вече не работи там и предстои официално да бъде освободен. Официална причина за смяната няма, но според представители на бранша веригата за техника напоследък е слабо заредена и вероятно се търси излизане от ситуацията чрез нов директор.

   Решенията за разместванията в управлението и на двете дружества са взети в един и същ ден – 9 август. Съветът на директорите на "Табак маркет" е гласувал Борис Захариев да бъде освободен като член на борда и изпълнителен директор. Самото решение е одобрено на извънредно общо събрание девет дни по-късно. На мястото на Захариев идва Цветан Нейчев, който във функцията си на изпълнителен директор ще ръководи дружеството заедно с Виктор Налбантов. Последният наследява Нейчев в борда на "Разпространение на печата" през май тази година.

   Нейчев не е нов за "Табак маркет", но досега той имаше оперативни функции. Преди това е отговарял за развитието на магазините на френската "Лагардер" - един от малкото конкуренти на Lafka. По-рано е работил във веригата магазини "Фамилия". Справка в ДАКСИ показва, че освен директор във фирмата на Пеевски Нейчев е и едноличен собственик на "Нини" - компания за производство и търговия с облекла, но без оборот.

   В същото време Захариев е назначен за прокурист на "Техномаркет България" с правомощия "да отчуждава недвижими имоти и да обременява с тежести недвижими имоти" на компанията. В новата си позиция той ще представлява дружеството само заедно с изпълнителния директор Рангел Генчев или с председателя на съвета на директорите Гено Андреев, който освен това е и съдружник в кантората на Александър Ангелов, известен като адвоката на Пеевски. Захариев беше начело на Lafka почти пет години, а преди това още толкова е бил мениджър в "Билла България".

   До края на месеца се очаква и още една промяна в ръководството на "Техномаркет". От подадените в Търговския регистър документи става ясно, че за 20 септември е насрочено извънредно общо събрание, което трябва да гласува промени в състава на съвета на директорите. Подробности не са обявени, по информация на "Капитал" промяната засяга Евгени Гълъбов, който ще бъде освободен като член на борда и изпълнителен директор. Той имаше и 11.15% от акциите във веригата до началото на годината, но ги продаде на Пеевски срещу неизвестна сума. До редакционното приключване на броя Гълъбов не отговаряше на телефона си. От "Табак маркет" също отказаха да коментират рокадите.

   И ако рокадите в "Булгартабак" бяха по-скоро фиктивни, то със сигурност има промяна на задачата към мениджърите на компаниите от групата на Пеевски. Тя е в посока ограничения - ако преди и при цигарите, и при млякото, и в търговията компаниите са били захранвани с външен финансов ресурс с цел да растат, сега те трябва да се издържат сами. Например пазарният поход на Lafka вече е много по-селективен и фокусът е върху печалбата за сметка на агресивната експанзия, каза източник от сектора. И допълни, че дори някои от неефективните обекти са били затворени. При млеката Lacrima и Frezco също първоначалната задача е била да се работи за пазарен дял, но после е сменена на оцеляване със собствени средства. Вероятно част от паричния поток е изчезнал покрай загубения износ към арабския свят. Най-тежка според наблюдения на търговци е ситуацията в "Техномарект", където липсата на оборотни средства се вижда в по-слабо зареждане.

   Проблемът в най-голямата верига за техника дойде, след като в началото на годината тя бе придобита от компанията на Пеевски "НСН инвестмънт". "Техномаркет" по стара идея на Гълъбов започна да претендира, че 14 магазина, които преди над 10 години са били продадени на инвестиционната компания "Глориент инвестмънт БГ", не са й били платени и затова сделката е невалидна. И спря да плаща наемите. Заради натрупани дългове от 1.7 млн. евро към юни от "Глориент" поискаха прекратяване на договорите и запор на сметките на "Техномаркет". От веригата реагираха с ответни дела. По последни данни текат седем дела за различни обекти, така че казусът едва ли ще бъде разрешен окончателно скоро.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha