Четвъртък, 2 Май 2024


Публикация   18:04     04 Апр, 2023 /     akcent.bg   /     6706

   Резултатите от парламентарните избори показват, че в новата коалиция между ПП и ДБ има сериозно разместване на депутатските места чрез преференциален вот. По-активни в предпочитанията си за конкретни кандидати от листите са били избирателите на "Демократична България" и по специално на една от партиите в обединението - "Да, България", което съответно ще им донесе и по-голям брой народни представители в 49-ото Народно събрание.

   Според първоначалните договорки между ПП и ДБ преди парламентарния вот избираемите места в листите бяха разпределени на база на представителството на двете формации в последния парламент, когато партията на Кирил Петков и Асен Василев имаше 53-ма народни представители, а "Демократична България" - 20. В новия парламент обаче коалицията ще има по-малко депутати - общо 64, според все още неофициалните резултати от вота.

   Заедно с това народните представители от ПП ще са по-малко и заради разместването чрез преференции в пет депутатски листи на коалицията в няколко региона, един от които е Русе.

   Донякъде изненадващо, донякъде- не съвсем, кандидатът от Демократична България Иван Белчев отново успя да достигне депутатско място за втори път чрез преференции. Ако на миналите избори напористият екоактивист, както сам се презентира, събра едва 444 гласа, то този път личната му подкрепа достигна 1680 гласа. Този резултат, разбира се, е постигнат този път с по-сериозна финансова подкрепа в кампанията и Митко Кунчев, бивш директор на МГ "Баба Тонка" и бивш общински съветник.

  Трябва да се отбележи, че Кунчев бе изградил сериозен авторитет като директор на авторитетната гимназия. Но в политиката не тръгна добре. В публичното пространство първо бе отбелязан на снимка сред местните учредители на Има Такъв Народ. Забавянето на регистрацията на партията на Слави го кара да приеме и става общински съветник от Да България. 

   Сега Кунчев е агитирал активно в полза на Иван Белчев, твърдят запознати и предизборната кампания на ДБ.

 

 

  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още