Днес е : Четвъртък, 20 Февруари 2020

Дългосрочни лихви, октомври 2010

Публикация 12 Nov, 2010 / Блогът за икономика- Георги Ангелов

   Въпреки твърденията на МФ за рекордно ниска доходност по държавните облигации, статистиката ни показва нещо съвсем различно. Според данните на Европейската централна банка през октомври дългосрочните лихви на България продължават да са високи – по-високи от българските лихви са само лихвите във фалирали или проблемни страни. Това, разбира се, има негативно влияние върху инвестиционния интерес към България и върху нивата на банковите лихви в страната.


Лихви по дългосрочни държавни облигации в местна валута, октомври 2010


Източник: Европейска централна банка


На графиката по-горе се вижда ясно, че най-високи лихви има в страните, които са фалирали и разчитат на подкрепа от МВФ (в зелено – Гърция, Латвия, Румъния и Унгария). След това се нареждат други страни, които имат тежки финансови проблеми (в сиво – Ирландия и Португалия) и веднага след тях е България. Т.е. България е наредена веднага след най-проблемните страни, нещо което въобще не е за хвалба.

На графиката по-долу се виждат данни за развитието във времето на рисковата премия за България (разликата между български и немски дългосрочни лихви). През октомври тя е цели 347 базисни точки (3.47%) – високо ниво, и в исторически, и в сравнителен план. Голямо намаление на рисковите премии имаше в първите 6 месеца на управлението на правителството, когато то твърдеше, че ще балансира бюджета. След това, раздуването на дефицита увеличи рисковите премии.


Разлика между българските и немските дългосрочни лихви, %Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама