Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Световна хранителна криза или поредната BG спекулация?

Публикация 10 Nov, 2010 / Румен НИКОЛАЕВ

Цените на хлебното зърно скочиха двойно, ССБ отчита ръст едва от 57 на сто

             Трайна тенденция на покачване на цените на земеделски култури за храни и хранителни стоки отбеляза днес Софийска стокова борса. Особено внушаващо звучеше увеличението на цената на хлебното зърно с 57 на сто   от началото на годината. Същото се случва и със слънчогледа, с олиото, както и с горивата.

Тази тенденция ще се запази и цените на тези стоки ще вървят нагоре, коментира ситуацията  изп. директор на Русенска стокова борса Иван Иванов, като не се ангажира да говори в цифри.

В същото време земеделски производители от региона отчитат скок на изкупната цена на хлебното зърно от 20 ст. за килограм на почти 40 стотинки, като тази тенденция се запазва.

    Интрадневната диаграма за хлебно зърно за Северна Америка показва осреднена цена от около 700 долара за 100 бушела /около 2,73 тона/, което в момента може да се приеме като равновесна стойност. /виж таблицата горе/

 

     За оформящо се увеличение на цените на селскостопански култури за хранителни продукти стана ясно още със затваряне на руския пазар за износ на зърно. Подобна рестрикция последва и Украйна, въпреки че част от износа се осъществява чрез съседна държава. У нас ситуацията също не е достатъчно ясна- дали цифрите на Агенция „Митници” за износа на зърно съвпадат с реално изнесените от страната количества.

      Към всичко това може да прибавим и предстоящото излизане на зърнения пазар на Държавния резерв, който определено ще търси по- ниски цени. Но какъв резултат ще се получи, ще стане скоро ясно и до колко поскъпването на пшеница, брашно и слънчоглед е основателно, и до колко спекулативно…

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама